GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

de Guindos: Eurozona se bliži scenariju recesije

de Guindos: Eurozona se bliži scenariju recesije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2022 / 18:38
Autor: SEEbiz / STA
FRANKFURT - Zbog neizvjesnosti oko opskrbe energentima i zaoštravanja monetarne politike, prema ocjeni potpredsjednika Europske središnje banke (ECB) Luisa de Guindosa, europodručje je sve bliže scenariju ekonomske krize. recesije 2023. godine. Stoga je sve izgledniji negativan scenarij pada BDP-a sljedeće godine.

"Ono što je dosad bio naš crni scenarij sve više postaje osnovni scenarij", rekao je Španjolac u intervjuu za litvanske poslovne novine Verslo žinios, prenosi francuska novinska agencija AFP. Prema negativnom scenariju, prema najnovijim prognozama analitičara ECB-a, gospodarstvo eurozone u narednoj bi se godini smanjilo za jedan posto, dok se na osnovici očekuje rast gospodarske aktivnosti od 0,9 posto.

"Ono što će se ostvariti diktira razvoj opskrbe energijom iz Rusije", podsjetio je de Guindos. Prema osnovnom scenariju, Rusija bi još uvijek isporučivala oko petine energenata iz vremena prije napada na Ukrajinu i uvođenja gospodarskih sankcija, no prema negativnom scenariju, isporuke bi potpuno prestale.

To se čini sve vjerojatnijim s obzirom na posljednja zbivanja, no u međuvremenu su europske zemlje velik dio ruskih energenata zamijenile onima iz drugih izvora, ali je u međuvremenu jako poskupio uvoz koji je krajem god. godina predstavlja veliko opterećenje za gospodarstvo i kućanstva.

Skupi energenti podižu i druge cijene, pa se inflacija u eurozoni kreće oko 10 posto, gdje se očekuje da će ostati do kraja godine. Pa i 2023. trebala bi samo polako padati.

Prema procjenama, Vijeće ECB-a će na sjednici krajem mjeseca vrlo vjerojatno ponovno podići glavne kamatne stope za europodručje, vrlo je izgledno ponovno povećanje od 0,75 postotnih bodova. Za toliko je svijet podigao kamatne stope u rujnu.

Tagovi: Luis de Guindos, eurozona, recesija, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE