GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije

DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 17:22
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima. Prema Ministarstvu financija, ovo je novi dokaz da Slovenija ostaje zemlja od povjerenja, unatoč teškoj situaciji zbog pandemije.

Agencija sa sjedištem u kanadskom Torontu izdala je posljednju slovensku kreditnu ocjenu u kolovozu prošle godine. Sada potvrdu ove procjene pripisuje vjerodostojnom okviru makroekonomske politike, prema ministarstvu financija.

Agencija napominje da je pandemija smanjila gospodarstvo i pogoršala javne financije, ali priznaje da Slovenija ima dovoljno kapaciteta za podupiranje gospodarstva bez trajnih negativnih posljedica po kreditnu sposobnost, jer je u krizu ušla s viškom opće države.

"Kreditna sposobnost slovenske države proizlazi iz relativno bogatog gospodarstva s visokom dodanom vrijednošću, učinkovitog upravljanja javnim dugom, dobro osmišljenog fiskalnog okvira i članstva u europskim institucijama", ministarstvo je saželo nalaze DBRS Morningstar.

Agencija priznaje da je Slovenija u prošlosti bila jedna od najbržih zemalja eurozone u smanjenju deficita i duga opće države. Uz to, zemlja ima stabilan institucionalni okvir. DBRS Morningstar očekuje nastavak gospodarskog zamaha ove godine na razinu prije krize, ali demografski će trendovi imati značajan utjecaj na strukturu javne potrošnje.

Od izbijanja pandemije covida-19 prošle godine, slovensku kreditnu ocjenu potvrdile su dvije najveće svjetske agencije za kreditni rejting, a to su S&P s AA- (stabilni izgledi) i Fitch s A (stabilni izgledi). Agencija za kreditni rejting Moody's podigla je 2. listopada slovenski dugoročni kreditni rejting s Baa1 na A3 sa stabilnim izgledima.

Tagovi: DBRS Morningstar, kreditni rejting Slovenije, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
NOVA VLADA
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
BERLIN - Kako izgleda gospodarska politika nove njemačke vlade? Resorni ministar Robert Habeck iz stranke Zeleni najavljuje zaokret. Rast i blagostanje i dalje igraju važnu ulogu, ali sve više u kontekstu zaštite okoliša.
Američki BDP u 2021. porastao 5,7 posto
RAST
Američki BDP u 2021. porastao 5,7 posto
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u 2021. godini 5,7 posto, najsnažnije od 1984. godine, a aktivnosti su na kraju godine snažno ubrzale, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
EU pokrenuo tužbu protiv Kine u WTO-u
TUŽBA
EU pokrenuo tužbu protiv Kine u WTO-u
BRUXELLES - Europska unija je u četvrtak pokrenula postupak u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Kine zbog nelegalne diskriminacije proizvoda iz Litve i iz drugih članica ako ti proizvodi imaju litvanske komponente.
Fed najavio skoro povećanje kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
Fed najavio skoro povećanje kamatnih stopa
WASHINGTON - Federalne rezerve su u srijedu naznačile da bi uskoro mogle povisiti kamatne stope po prvi puta u više od tri godine.
Njemačka vlada snizila prognozu rasta u 2022.
SNIŽENE PROCJENE
Njemačka vlada snizila prognozu rasta u 2022.
BERLIN - Njemačka vlada snizila je u srijedu prognozu gospodarskog rasta za ovu godinu za pola postotnog boda zbog kontinuiranog širenja zaraze covidom 19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE