GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije

DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 17:22
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima. Prema Ministarstvu financija, ovo je novi dokaz da Slovenija ostaje zemlja od povjerenja, unatoč teškoj situaciji zbog pandemije.

Agencija sa sjedištem u kanadskom Torontu izdala je posljednju slovensku kreditnu ocjenu u kolovozu prošle godine. Sada potvrdu ove procjene pripisuje vjerodostojnom okviru makroekonomske politike, prema ministarstvu financija.

Agencija napominje da je pandemija smanjila gospodarstvo i pogoršala javne financije, ali priznaje da Slovenija ima dovoljno kapaciteta za podupiranje gospodarstva bez trajnih negativnih posljedica po kreditnu sposobnost, jer je u krizu ušla s viškom opće države.

"Kreditna sposobnost slovenske države proizlazi iz relativno bogatog gospodarstva s visokom dodanom vrijednošću, učinkovitog upravljanja javnim dugom, dobro osmišljenog fiskalnog okvira i članstva u europskim institucijama", ministarstvo je saželo nalaze DBRS Morningstar.

Agencija priznaje da je Slovenija u prošlosti bila jedna od najbržih zemalja eurozone u smanjenju deficita i duga opće države. Uz to, zemlja ima stabilan institucionalni okvir. DBRS Morningstar očekuje nastavak gospodarskog zamaha ove godine na razinu prije krize, ali demografski će trendovi imati značajan utjecaj na strukturu javne potrošnje.

Od izbijanja pandemije covida-19 prošle godine, slovensku kreditnu ocjenu potvrdile su dvije najveće svjetske agencije za kreditni rejting, a to su S&P s AA- (stabilni izgledi) i Fitch s A (stabilni izgledi). Agencija za kreditni rejting Moody's podigla je 2. listopada slovenski dugoročni kreditni rejting s Baa1 na A3 sa stabilnim izgledima.

Tagovi: DBRS Morningstar, kreditni rejting Slovenije, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Stiže inflacija, ali ona neće potrajati
RAST CIJENA
Stiže inflacija, ali ona neće potrajati
BERLIN - Već uoči pandemije su se proricali crni dani: slom gospodarstva, besparica i recesija. Zapravo smo prošli dobro - cinici će reći previše dobro, ali tu su i bilijuni dugova. Slijedi li sad inflacija?
Hrvatska do 2030. mora otvoriti 200.000 radnih mjesta
CILJEVI
Hrvatska do 2030. mora otvoriti 200.000 radnih mjesta
ZAGREB - U ovo desetljeće Hrvatska ulazi kao treća najlošija članica EU s udjelom zaposlenosti u odrasloj populaciji od samo 66 posto.
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
SKROMNO
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
ANALIZA - Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom siječnja nastavila je s godišnjim rastom.
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
TRŽIŠTE RADA
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u veljači gotovo 380 tisuća novih radnih mjesta, većinom u sektoru ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
DUG
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
WASHINGTON - Američki javni dug izjednačit će se u 2021. godini s vrijednošću BDP-a, a do sredine stoljeća bit će dvostruko veći, procjenio je neovisni institut CBO, napominjući da u procjene nije uključio učinke predloženih poticaja u koronakrizi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE