GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije

DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 17:22
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima. Prema Ministarstvu financija, ovo je novi dokaz da Slovenija ostaje zemlja od povjerenja, unatoč teškoj situaciji zbog pandemije.

Agencija sa sjedištem u kanadskom Torontu izdala je posljednju slovensku kreditnu ocjenu u kolovozu prošle godine. Sada potvrdu ove procjene pripisuje vjerodostojnom okviru makroekonomske politike, prema ministarstvu financija.

Agencija napominje da je pandemija smanjila gospodarstvo i pogoršala javne financije, ali priznaje da Slovenija ima dovoljno kapaciteta za podupiranje gospodarstva bez trajnih negativnih posljedica po kreditnu sposobnost, jer je u krizu ušla s viškom opće države.

"Kreditna sposobnost slovenske države proizlazi iz relativno bogatog gospodarstva s visokom dodanom vrijednošću, učinkovitog upravljanja javnim dugom, dobro osmišljenog fiskalnog okvira i članstva u europskim institucijama", ministarstvo je saželo nalaze DBRS Morningstar.

Agencija priznaje da je Slovenija u prošlosti bila jedna od najbržih zemalja eurozone u smanjenju deficita i duga opće države. Uz to, zemlja ima stabilan institucionalni okvir. DBRS Morningstar očekuje nastavak gospodarskog zamaha ove godine na razinu prije krize, ali demografski će trendovi imati značajan utjecaj na strukturu javne potrošnje.

Od izbijanja pandemije covida-19 prošle godine, slovensku kreditnu ocjenu potvrdile su dvije najveće svjetske agencije za kreditni rejting, a to su S&P s AA- (stabilni izgledi) i Fitch s A (stabilni izgledi). Agencija za kreditni rejting Moody's podigla je 2. listopada slovenski dugoročni kreditni rejting s Baa1 na A3 sa stabilnim izgledima.

Tagovi: DBRS Morningstar, kreditni rejting Slovenije, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE