GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

D&B: Javni dug Srbije pada velikom brzinom

D&B: Javni dug Srbije pada velikom brzinom
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2018 / 14:08
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Javni dug Srbije pada velikom brzinom, konstatuje globalna bonitetna kuća Dun&Bradstreet (D&B) u najnovijem, februarskom "Izveštaju o međunarodnom riziku i efikasnosti plaćanja prema inostranstvu".

Sa nivoa od 74,7 odsto BDP-a u 2015. godini, javni dug Srbije je pao na 63,6 procenata na kraju 2017. godine, što je navelo rekting agenciju Fitch da podigne kreditni rejting Srbije sa BB- na BB, napominje se u izveštaju D&B, a prema saopštenju kompanije Bisnode, eksluzivnog zastupnika te bonitene kuće u Srbiji.

- To je rezultat dva glavna faktora. Prvi je uspeh vladinih mera štednje što je smanjilo budžetski deficit sa 6,3 posto BDP-a u 2014. godini na samo 0,2 odsto u 2016. i 2017. godini. Drugi faktor je nedavna apresijacija dinara što je smanjilo dug u stranoj valuti izraženo u dinarima (oko 65 odsto ukupnog duga). S padom duga i cene servisiranja duga, smanjuje se i rizik finansijske krize u nekom budućem trenutku, kao i rezidualna pretnja ekonomskoj stabilnosti Srbije - ocenjuje Dan&Bredstrit.

U izveštaju se takođe navodi da je Narodna skupština Srbije usvojila nacrt Zakona o elektronskoj upravi, koji će uskladiti domaće zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU. Svrha zakona je, kako primećuju, da učini interakciju sa državom efikasnijom i transparentnijom, zbog uštede vremena i novca koje firme utroše na plaćanje poreza i apliciranje za dozvole.

Najnoviji korak je deo kontinuiranih napora vlasti na unapređenju domaćeg poslovnog okruženja što se ogleda u poziciji Srbije na Doing Business listi Svetske banke za 2018. godinu: Srbija je na 43. mestu od 191 države na svetu, što je napredak u odnosu na 47. mesto prethodne godine i 91. mesto od pre tri godine.
Analitičari D&B takođe ocenjuju da se perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji popravlja.

- Evropska komisija je u decembru odlučila da otvori dva nova pregovaračka poglavlja i ponudila je Srbiji 2025. godinu kao indikativni datum pristupanja EU kao priznanje političke posvećenosti članstvu u Evropskoj uniji i napora sadašnje vlasti u pogledu reformi - ukazuju oni.

Ova ponuda je, kako navode, suprotna ranijim izjavama predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera koji je na neodređeno vreme uveo moratorijum na dalje proširenje EU.

U izveštaju se dodaje, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je glavna politička prepreka za integraciju Srbije u EU priznanje otcepljenja Kosova i da se "zahteva da Beograd ove godine to neutralizije".

- Iako je 2025. godina verovatno previše optimističan datum, Srbija bi u najboljem slučaju potencijalno mogla da uđe u EU krajem naredne decenije, podižući svoju ekonomiju uz pomoć EU fondova za infrastrukturu i prilika za trgovinu i investicije koje dolaze sa članstvom u jedinstvenom tržištu EU - smatra bonitetna agencija D&B.

Dalje se dodaje da je, s druge strane, nedavna anketa pokazuje da "samo 38 odsto Srba želi da država uđe u EU pod bilo kojim uslovom, dok je prošlogodišnja anketa pokazala da bi samo 13 procenata bilo spremno da žrtvuje Kosovo zbog članstva u EU".

- Čak i ako se ovi domaći problemi mogu prevazići, nejasno je da li je EU u poziciji da se proširi imajući u vidu unutrašnje tenzije koje ne daju znake popuštanja. U ovom pogledu, jedino olakšanje je što Srbija nije položila sve nade u pridruživanje EU već je svoju ekonomiju otvorila i drugim tržištima kao što su Rusija, Kina i Turska - navodi se u izveštaju.

Inače, D&B i dalje svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom, u kojoj se nalaze i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija, Albanija i Rumunija. Bolji rejting u regionu ima Slovenija koja je okarakterisana kao zemlja blagog rizika, a niži ima Bosna i Hercegovina kao zemlja veoma visokog rizika.

Tagovi: javni dug Srbije, srpska ekonomija, Dun&Bradstreet
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAPOSLENOST
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,1 posto više nego u studenom te 1,5 posto više nego u prosincu 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
UVOZ RADNIKA
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
BERLIN - Nova njemačka koalicijska vlada želi svake godine iz inozemstva privući 400.000 kvalificiranih radnika kako bi riješila problem demografske neravnoteže i nedostatak radnika u ključnim sektorima, problem koji bi mogao usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
PORUKE
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović izrazio je u srijedu uvjerenje kako će ova godina, što se tiče tržišta rada, biti najbolja unatrag 30 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE