GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorska poslovna zajednica prijeti bojkotom plaćanja PDV-a

Crnogorska poslovna zajednica prijeti bojkotom plaćanja PDV-a
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2018 / 15:48
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Poslovna zajednica traži da se nadogradi postojeće rješenje, a da se odustane od elektronske fiskalizacije i povuče Nacrt zakona, saopšteno je juče na okruglom stolu pod nazivom “Analiza Nacrta zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga”, koji je organizovala Montenegro biznis alijansa u saradnji sa Institutom za preduzetništvo i ekonomski razvoj.

Nacrt zakona, koji je na javnoj raspravi, predviđa da se registar kase zamijene kompjuterima i odnosi se na sve vrste prometa bez obzira na način plaćanja, što znači i žiralna. Država očekuje da na ovaj način suzbije sivu ekonomiju, poveća naplatu prihoda samo u prvoj godini između 13 i 17 miliona eura, dobije podatke o prometu u realnom vremenu, suzbije fiktivne fakture, pojača kontrolu i usmjeri je ciljano… Ukratko-da zavede red u toj oblasti.

Direktor Media d.o.o. Rade Bojović smatra da zakonsko rješenje treba povući iz najmanje pet konstruktivnih razloga.

“Najmanje što se može učiniti je odustajanje od fiskalizacije u slučaju pravnih lica koja posluju žiralno i ne koriste gotovinska plaćanja u pravnom prometu kazao je on i dodao da je predloženo unikatno rješenje. Jer, frapantno je što predlagač namjerava da optereti i žiralne kompanije, koje rade bezgotovinski. Velike firme će morati da zapošljavaju nekog da se time bavi, a da ne govorimo o padu sistema. Vi znate kada podnosite PDV prijave da sistem stalno pada”, upozorio je Bojović i dodao da će kompanije gubiti dosta vremena sprovodeći novi zakon, koji je mimo svijeta, jer ovakvu fiskalizaciju nijesu uvele ni SAD, Velika Britanija, Njemačka.

Bojović je upozorio da ukoliko Ministarstvo bude uporno u usvajanju zakona o elektronskoj fiskalizaciji, poslovna zajednica će biti konstruktivna u odbijanju.

“Ako država istraje u ovome možda je rješenje da poslovna zajednica odbije da plaća PDV, da podnosi finansijske izvještaje, bar prva tri mjeseca. Pa će se onda neko zapitati o čemu se ovdje”, radi kazao je Bojović.

Direktor preduzeća “Sekas” Đorđije Marković smatra da nijedna registar kasa neće moći da se prilagodi novom sistemu fiskalizacije.

“Svako će da baci fiskalnu kasu. Nemojmo da zamagljujemo podatke. Ovakav zakon nije potreban jer će se srušiti ovo što sad solidno funkcioniše”, kazao je on.

Izvršni direktor MBA Zoran Vulević smatra da donosioci zakona sa više uvažavanja treba da slušaju glas privatnog sektora.

Biznis zajednica podsjeća da će fiskalizacija donijeti trošak od 300 do 700 eura za one koji mogu da prilagode postojeće uređaje i više od hiljadu eura za one koji ne mogu.

Tagovi: crnogorska poslovna zajednica, Rade Bojović, Media d.o.o., Vlada Crne Gore, Montenegro biznis alijansa
PROČITAJ I OVO
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
REZERVE
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
RADNA MJESTA
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
LJUBLJANA - Slovenska vlada aplicirala je za financijsku potporu iz europskih sredstava preko instrumenta SURE Slovenija za programe zaštite radnih mjesta ukupno ocijenjene na 1,1 milijardu eura.
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus
KADROVI
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus

ŽENEVA - Bivši talijanski premijer Mario Monti imenovan je na čelo paneuropskog povjerenstva koje će preispitati kako su zdravstveni sustavi različitih zemalja reagirali na pandemiju koronavirusa.

Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
LONDON - Broj zaposlenih u Velikoj Britaniji pao je u drugom tromjesečju zbog koronakrize najsnažnije u deset godina, pokazuju u utorak objavljeni podaci statističkog ureda ONS-a.
U Njemačkoj je useljavanje radnika sa zapadnog Balkana imalo pozitivni učinak
TRŽIŠTE RADA
U Njemačkoj je useljavanje radnika sa zapadnog Balkana imalo pozitivni učinak
BERLIN - Useljavanje radnika sa zapadnog Balkana pozitivno je utjecalo na njemačko tržište rada, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada u Nuernbergu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE