GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora najviše uvozi naftu, automobile i meso

Crna Gora najviše uvozi naftu, automobile i meso
UVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2017 / 19:13
Autor: SEEbiz / Pobjeda
PODGORICA - U prvih devet mjeseci ove godine Crna Gora je, prema preliminarnim podacima Monstata o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni, za uvoz robe utrošila 1,68 milijardi eura, što je 8,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Crna Gora najviše troši na uvoz nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i mesa.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da crnogorski uvoz još dugo neće biti manji, već da će on postupno i stabilno rasti.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih devet mjeseci iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 9,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. –

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,2 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosila 14,9 odsto - naveli su iz Monstata.

- U strukturi uvoza, prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji, najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 368,2 miliona eura, koji čine drumska vozila 115,8 miliona eura i električne mašine, aparati i uređaji 67,5 miliona eura - kazali su iz Monstata. Za prvih devet mjeseci uvoz vozila povećan je 18 odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Za uvoz telefona skoro 55 miliona eura

Podaci Monstata pokazuju da je za uvoz telekomunikacionih aparata i uređaja, u prvih devet mjeseci ove godine, utrošeno 54,84 miliona eura, odnosno skoro 16 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Ti podaci potvrđuju poznatu činjenicu da crnogorski građani vole da kupuju najnovije telefonske aparate, i da smo po broju korisnika mobilne telefonije u svjetskom vrhu. U Crnoj Gori je na kraju septembra bilo 1,14 miliona korisnika mobilne telefonije.

Tagovi: Crna Gora, nafta, automobili, meso, Vasilije Kostić, Monstat
PROČITAJ I OVO
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%
OČEKIVANJA
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%

LJUBLJANA - Slovenska središnja banka procjenjuje da bi zbog pandemije bolesti Covid-19 slovenski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti na godišnjoj razini između 6 i 16 posto, čime bi negativni učinak pandemije bio mnogo veći nego što ga je imala globalna financijska kriza 2008. godine.

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
MERE
Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
BEOGRAD - Mere važe samo za one koji su otpustili manje od deset odsto radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta.
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
PAD CIJENA
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
BRUXELLES - Godišnja inflacija u eurozoni pala je u ožujku ispod jedan posto zbog oštrog pada cijena energenata, pokazale su u utorak procjene europskog statističkog ureda Eurostata.
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
PODUZETNICI
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
ZAGREB - "Vlada mora shvatiti da je privatnicima prevelik rizik u ovim neizvjesnim okolnostima prihvatiti odgodu obveza."
Plaće u Hong Kongu mogle bi pasti 20% do kraja godine
PROCJENE
Plaće u Hong Kongu mogle bi pasti 20% do kraja godine
HONG KONG – Produbljuje se ekonomska kriza u gradu koja je započela sa prodemokratskim prosvjedima prošle godine, a eskalirala sa korona-virusom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE