GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora najviše uvozi naftu, automobile i meso

Crna Gora najviše uvozi naftu, automobile i meso
UVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2017 / 19:13
Autor: SEEbiz / Pobjeda
PODGORICA - U prvih devet mjeseci ove godine Crna Gora je, prema preliminarnim podacima Monstata o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni, za uvoz robe utrošila 1,68 milijardi eura, što je 8,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Crna Gora najviše troši na uvoz nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i mesa.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da crnogorski uvoz još dugo neće biti manji, već da će on postupno i stabilno rasti.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih devet mjeseci iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 9,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. –

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,2 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosila 14,9 odsto - naveli su iz Monstata.

- U strukturi uvoza, prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji, najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 368,2 miliona eura, koji čine drumska vozila 115,8 miliona eura i električne mašine, aparati i uređaji 67,5 miliona eura - kazali su iz Monstata. Za prvih devet mjeseci uvoz vozila povećan je 18 odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Za uvoz telefona skoro 55 miliona eura

Podaci Monstata pokazuju da je za uvoz telekomunikacionih aparata i uređaja, u prvih devet mjeseci ove godine, utrošeno 54,84 miliona eura, odnosno skoro 16 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Ti podaci potvrđuju poznatu činjenicu da crnogorski građani vole da kupuju najnovije telefonske aparate, i da smo po broju korisnika mobilne telefonije u svjetskom vrhu. U Crnoj Gori je na kraju septembra bilo 1,14 miliona korisnika mobilne telefonije.

Tagovi: Crna Gora, nafta, automobili, meso, Vasilije Kostić, Monstat
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP-a lani porastao za 2,4 posto, smirivanje aktivnosti krajem godine
BDP
Slovenski BDP-a lani porastao za 2,4 posto, smirivanje aktivnosti krajem godine

LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod (BDP) Slovenije lani je realno porastao za 2,4 posto u odnosu na 2018. godinu, a u zadnjem je tromjesečju rast iznosio 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije, objavio je u petak slovenski statistički ured.

Lovrinčević: Koronavirus donosi ogromne neizvjesnosti za hrvatsku ekonomiju
ANALITIČARI
Lovrinčević: Koronavirus donosi ogromne neizvjesnosti za hrvatsku ekonomiju
ZAGREB - Ono što se događa na svjetskim burzama "sasvim sigurno je zapravo panika" te se očekuje negativan utjecaj koji bi mogao možda već gurnuti dio europskih zemalja u drugom kvartalu prema recesiji.
Srbiju bi narednih godina godišnje moglo da napušta 1,3 odsto radnog stanovništva
PROCENE
Srbiju bi narednih godina godišnje moglo da napušta 1,3 odsto radnog stanovništva
BEOGRAD - Ova procena lako bi se, kako se navodi, mogla pokazati i kao konzervativna, jer se u mnogim zemljama EU najavljuje ubrzana liberalizacija zapošljavanja stručne radne snage iz zemalja van Unije.
Rast BDP-a u četvrtom lanjskom kvartalu usporio na 2,5 posto
USPORAVANJE
Rast BDP-a u četvrtom lanjskom kvartalu usporio na 2,5 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je poraslo 2,9 posto.
Rast indeksa pouzdanja u siječnju
TREND
Rast indeksa pouzdanja u siječnju

ANALIZA - U siječnju je zabilježeno povećanje indeksa pouzdanja potrošača, očekivanja potrošača te raspoloženja potrošača u odnosu na mjesec prosinac, odnosno rast na mjesečnoj razini.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE