GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu

Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
KOČNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2021 / 14:52
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Gospodarstvo eurozone usporilo je u listopadu pod pritiskom problema u nabavnim lancima i tvrdokornog širenja covida 19 koje je pogodilo turizam i putovanja, pokazalo je u petak istraživanje londonske tvrtke Markit.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u listopadu za 1,9 bodova u odnosu na rujan, na 54,3 boda, najnižu razinu u šest mjeseci.

„Oštro usporavanje u listopadu znači da eurozona počinje četvrto tromjesečje najslabijim rastom od travnja“, rekao je glavni poslovni ekonomist londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Chris Williamson.

„Iako je ukupni tempo gospodarskog rasta još uvijek iznad dugoročnog prosjeka, čini se da prevladavaju rizici slabljenja aktivnosti u kratkom roku jer pandemija i dalje izaziva poremećaje u gospodarstvu i podiže cijene", dodao je Williamson.

Zastoji u nabavnim lancima, koje je izazvala pandemija koronavirusa, i nestašica vozača kamiona podigli su troškove inputa u proizvodnom sektoru na najvišu razinu otkada je Markit počeo provoditi istraživanje sredinom 1998. godine.

Cijene sirovina rastu rekordnim tempom, a proizvođači su tek dio tog poskupljenja uspjeli prebaciti na potrošače i indeks proizvođačkih cijena porastao je najsnažnije otkada je Markit počeo prikupljati podatke krajem 2002. godine.

Uslužni sektor pak nakon ljetnog oporavka ponovo brine covid 19, pa je posebno slabe rezulate bilježio sektor putovanja, turizma i rekreacije dok je snažan rast zabilježen u sektorima zdravstvene skrbi, te u medijima, bankarstvu i nebankovnim financijskim uslugama.

Očekivanja poslovnih čelnika pogoršana su tako četvrti mjesec zaredom, kliznuvši na najnižu razinu od veljače ove godine, odražavajući ponajprije zabrinutost industrije zbog kontinuiranog utjecaja pandemije na nabavne lance, utvrdio je Markit.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit
PROČITAJ I OVO
Smanjena osobna potrošnja pogodila japansku ekonomiju u trećem tromjesečju
POSLJEDICE
Smanjena osobna potrošnja pogodila japansku ekonomiju u trećem tromjesečju
TOKIO - Japansko gospodarstvo smanjilo se u trećem tromjesečju više no što je vlada prvotno procijenila budući da je val zaraze koronavirusom utjecao na osobnu potrošnju, a globalna nestašica čipova utjecala na očekivanja poslovnih čelnika.
Rast BDP-a i zaposlenosti u EU i eurozoni stabilan u trećem kvartalu
TRENDOVI
Rast BDP-a i zaposlenosti u EU i eurozoni stabilan u trećem kvartalu
LUXEMBOURG - Gospodarska aktivnost u EU-u i eurozoni u trećem je kvartalu rasla istim tempom kao i prethodna tri mjeseca, a slična kretanja bilježi i zapošljavanje, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata kojim je obuhvaćeno svih 27 zemalja članica.
Solomon: Inflacija će neko vrijeme biti povišena, no ne kao 70-ih
INFLACIJA
Solomon: Inflacija će neko vrijeme biti povišena, no ne kao 70-ih
NEW YORK - Izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon predviđa da će inflacija neko vrijeme biti povišena, ali ne očekuje ponavljanje rasta troškova viđenih 1970-ih, rekao je u intervjuu za američku televizijsku kuću CNBC.
Malpass: Financijski sustav produbljuje nejednakost u pandemiji
OCJENE
Malpass: Financijski sustav produbljuje nejednakost u pandemiji
WASHINGTON - Proračunska i fiskalna politika ušle su početkom pandemije covida 19 na nepoznati teritorij i možda dodatno produbljuju nejednakost i siromaštvo u svijetu, upozorio je čelnik Svjetske banke David Malpass.
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
RAST
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
PEKING - Kineski institut preporučio je u ponedjeljak vladi u Pekingu da za 2022. godinu odredi ciljanu stopu rasta "iznad pet posto" budući da gospodarstvo usporava u okruženju novih slučajeva zaraze koronavirusom i visokih cijena sirovina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE