" />
"> Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a | SEEbiz.eu

Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a

Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a
PDV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 10:16
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Kriza nije razdoblje u kojemu bi trebalo razgovarati o smanjenju PDV-a, rekao je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

Zamoljen za komentar zamjerke ugostitelja na vladino odbijanje rasprave o smanjivanju PDV-a kao jedne od mjera pomoći gospodarstvu, rekao je kako smatra da je "visina PDV-a kategorija koja se treba raspravljati u stabilnim ekonomskim uvjetima".

"PDV je glavni izvor financiranja proračuna. U uvjetima rekordno visokog proračunskog deficita u 2020., a s druge strane činjenice da 2021. konačno trebamo stabilizirati očekivanja, izvlačiti PDV iz konteksta tih pretpostavki i komunicirati da bi on bio kratkoročni način opstanka sektora ugostiteljstva, držim da to nije točno. O tome treba razgovarati onda kada se izađe iz ove krize, naravno da se i određene devijacije koje postoje u samom sektoru uklone", naglasio je Ćorić.

Rekao je da manevarski prostor države za novčanu pomoć gospodarstvu u prebrođivanju krize "uopće nije upitan", ali je pitanje koliko će kriza trajati i hoće li se i koliko dugo preliti i na iduću godinu.

"U kontekstu 2,9 posto projiciranog deficita proračuna za narednu godinu, manevarski prostor je nešto uži i ovisit će o tome hoće li se kriza prelijevati u iduću godinu. Scenarij produljenja obustave rada u nekim djelatnostima ili eventualne ponovne obustave rada će sigurno donijeti manje priljeva u odnosu na projekcije u proračun i dovesti u pitanje naš cilj od 2,9 posto deficita", rekao je Ćorić.

Očekuje da BDP ove godine neće pasti za deset, već da će se "vrtjeti" oko osam posto, a da će rezultat iduće godine ovisiti o nekoliko faktora, uz ostalo i o tome kada će početi cijepljenje i povratak relativno normalnog života.

"Ako krajem ove i početkom sljedeće godine krene cijepljenje na europskom kontinentu, odnosno na razini EU, situacija 2021. godine ne bi trebala biti obilježena lockdownima, zaključavanjima ekonomske aktivnosti u pojedinim zemljama članicama pa tako i u Hrvatskoj. To samo po sebi znači da postoje pretpostavke za oporavak gospodarske aktivnosti. To je ono čemu se nadamo", rekao je Ćorić.

Dodao je da bi rast gospodarske aktivnosti sljedeće godine mogao iznositi pet posto.

Na pitanje planira li država produženje moratorija na kredite i nakon trećeg mjeseca bude li to potrebno, odnosno razgovara li s bankama oko toga, naveo je kako se nada da do toga neće doći odnosno da će "situacija u siječnju i veljači dati jasnu perspektivu u kojem smjeru ići".

No, dodao je, ako se zdravstvena kriza produži, onda će se, kaže, definitivno morati razgovarati i od produženju moratorija na kredite.

Ocijenio je i da vlada nije kasnila s mjerama pomoći gospodarstvu te ih je donijela među prvima u Europi. Pokazatelj uspješnosti tih mjera po njegovim je riječima i rast broja osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za pet tisuća u odnosu na kraj veljače ove godine.

Tagovi: Tomislav Ćorić, smanjenje PDV-a
PROČITAJ I OVO
Novi natječaj za podizanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda
POLJOPRIVREDA
Novi natječaj za podizanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je objavljen novi natječaj za podizanje vrijednosti domaćih poljoprivrednih proizvoda, vrijedan 8,5 milijuna kuna.
Njemačka snizila procjenu rasta u 2021.
SNIŽENE PROGNOZE
Njemačka snizila procjenu rasta u 2021.

BERLIN - Njemačka vlada gubi povjerenje u ekonomski oporavak u 2021. godini zbog novih rizika koje donosi pandemija koronavirusa, pokazuju izmijenjene prognoze.

Promet industrije 1,6 posto veći nakon osam mjeseci pada
RAST
Promet industrije 1,6 posto veći nakon osam mjeseci pada
ZAGREB - Promet u industriji u studenome prošle godine na godišnjoj razini je nakon osam mjeseci pada porastao 1,6 posto, dok je na mjesečnoj porastao za 5,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
BOLJE PROGNOZE
MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u utorak podigao procjenu rasta svjetskog gospodarstva u 2021. godini, predviđajući da će cijepljenje i dodatne državne poticajne mjere potaknuti aktivnost u drugoj polovini godine.
Njemački izvoznici optimističniji u siječnju
OPTIMIZAM
Njemački izvoznici optimističniji u siječnju
BERLIN - Izgledi za njemački izvoz znatno su poboljšani u siječnju, pokazalo je u utorak izvješće ekonomskog instuta ifo, odražavajući "oprezni optimizam" izvoznika nakon brexita, američkih predsjedničkih izbora i početka cijepljenja protiv covida 19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE