GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Inzistirat ćemo na jačanju drugih grana industrije

Ćorić: Inzistirat ćemo na jačanju drugih grana industrije
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2020 / 21:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u nedjelju da će Vlada inzistirati na jačanju drugih grana industrije, odnosno ekonomije, osim turizma, te poručio da će Hrvatska u 2021. ući projektno spremna za omotnicu EU sredstava od 22 milijarde kuna.

U prvoj fazi krize projicirali smo pad BDP-a nešto veći od 9 posto. Oko 35-40 milijardi bila bi šteta od krize gospodarstvu, no imali smo nešto bolju turističku sezonu, pa će i pad BDP-a biti, nadamo se, nešto manji, rekao je Ćorić u razgovoru za večerašnji Dnevnik HRT-a.

"Mjerama za očuvanje radnih mjesta bit će obuhvaćeno nešto manje od 100.000 radnika. Nakon ljetne sezone već godinama dolazi do pada broja zaposlenih, to se očekuje i ove godine, ali niti blizu frapantnih brojki koje neki katastrofičari pokušavaju provući kroz javnost. To jamčimo, kao i da ćemo sačuvati najveći broj radnih mjesta", dodao je.

Velik udio turizma i komplementarnih grana u BDP-u Hrvatsku čini ranjivom u kontekstu njezine ekonomske aktivnosti i odgovora na šokove kakvi se događaju, poput Covid-19, kazao je Ćorić.

"Upravo zbog toga, mi ćemo u ovom mandatu inzistirati na jačanju drugih grana industrije, odnosno ekonomije. Naravno, pri tome isto poticati daljnji razvoj turističke djelatnosti, prije svega kroz produljenje sezone, odnosno izgradnju dodatnih sadržaja; ali naglasak će biti na proizvodnim djelatnostima jer to je onaj segment u kojem Hrvatska već desetljećima pati", naglasio je Ćorić.

"U financijskim omotnicama namjera je iznaći što je moguće više sredstava za povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje, izvoznika, prije svega tehnološke razine, što u okviru Europskog zelenog plana otvara dugoročnu razvojnu perspektivu. Mi smo mala, otvorena ekonomija i izdašna omotnica od 22 milijardi eura bit će dovoljna da pomognemo našem proizvodnom sektoru. Zbog toga inzistiram na tome da je proizvodnja u fokusu svih naših programiranja, kako paketa za oporavak i otpornost, tako i višegodišnje financijske perspektive 2021.-2027., rekao je ministar Ćorić.

Upitan koliko nam mogu pomoći europska sredstva i kada ih možemo očekivati, rekao je da Vlada ima scenarij, a intencija je da se što je mogući veći dio omotnice usmjeri ka gospodarstvu. Još se ne znaju detalji, ali uz komunikaciju s Bruxellesom, međuresorno komuniciramo o projektima koje trebaju ići u prvi plan, naglasio je.

"Hrvatska će u 2021. ući projektno sigurno spremna. Ono što nas u 2021. očekuje, nakon ove izazovne 2020. godine, je oporavak gospodarstva. Moramo dati sve od sebe da taj oporavak dugoročno izazove više stope rasta BDP-a", zaključio je Ćorić, izrazivši uvjerenje da je ulaganje u proizvodnju pravi smjer.

Tagovi: Tomislav Ćorić, industrija, hrvatski turizam, fondovi EU
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE