GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Gospodarski rast u 2021. definitivno veći od pet posto

Ćorić: Gospodarski rast u 2021. definitivno veći od pet posto
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2021 / 15:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da u Vladi očekuju da će se ostvariti projekcije gospodarskog rasta većeg od pet posto u 2021. godini, a uslijed i rezultata turističke sezone u srpnju i dosadašnjem dijelu kolovoza.

"S obzirom na turističku sezonu i rezultate iz srpnja i prvog dijela kolovoza, svakako želim istaknuti da očekujemo da će 2021. godina ispuniti očekivanja Vlade po pitanju gospodarskog rasta, koji će definitivno biti veći od pet posto, a u skladu s projekcijama Ministarstva financija i Vlade", izjavio je Ćorić novinarima nakon sjednice Vlade.

Ako se turistička sezona u sljedećim tjednima nastavi odvijati približno trenutnom tempu, Ćorić je rekao da bi se moglo dogoditi da taj rast bude i nešto veći. "Po tom pitanju ja sam apsolutno optimist", istaknuo je.

Vlada za ovu godinu predviđa rast BDP-a od 5,2 posto, nakon lanjskog gospodarskog pada zbog koronakrize od 8 posto.

Za kontejnerski poduzetnički centar u Petrinji uplaćeno 30 milijuna kuna

Ćorić je izvijestio da je Vlada jučer na račun grada Petrinje uplatila 30 milijuna kuna za dovršetak kontejnerskog poduzetničkog centra, čija je izgradnja započela početkom godine.

"Želimo da Petrinja, gradonačelnica Komes i njezin tim što je moguće prije stvore uvjete za daljnji razvoj odnosno opstanak poduzetništva u Petrinji, to jest poduzetnika i obrtnika koji su prije katastrofalnog potresa funkcionirali u samom središtu grada", izjavio je Ćorić, dodajući da je siguran da će u kratkom i srednjem roku taj projekt zadovoljiti minimalne potrebe za održanjem poduzetničke aktivnosti u tom gradu.

Novac za projekt iznašla su ministarstva internim preraspodjelama - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike izdvojila su po 10 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a i Ministarstvo obrane po pet milijuna kuna.

Upitan idu li covid-potpore za očuvanje radnih mjesta i dalje, Ćorić je rekao da to ovisi prije svega o epidemiološkoj situaciji koju će tada pratiti i epidemiološke mjere, a tada bi se reagiralo i s ekonomskim mjerama.

"Zadnja godina i pol pokazala je da smo u svakom trenutku, nogometnim rječnikom rečeno, bili na lopti i u konačnici asistirali našem gospodarstvu, što pokazuju rezultati u 2021. godini, ali i činjenica da smo prema podacima HZMO-a ovo ljeto dočekali s većim brojem zaposlenih nego u 2019. godini", izjavio je Ćorić.

Novinari su se osvrnuli i na slučaj ministra financija Zdravka Marića, koji je na ljetovanju boravio na jahti svog prijatelja, upitavši Ćorića bi li i on na poziv nekog prijatelja pristao boraviti na jahti, na što je ministar odgovorio potvrdno.

No dodao je da je u suvlasništvu pasare s kabinom koja se nalazi u Pločama, pa su mu ljetovanja orijentirana u tom pravcu.

Tagovi: Tomislav Ćorić, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
PORUKE
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović izrazio je u srijedu uvjerenje kako će ova godina, što se tiče tržišta rada, biti najbolja unatrag 30 godina.
Inflacija u Njemačkoj u 2021. na najvišoj razini u gotovo 30 godina
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj u 2021. na najvišoj razini u gotovo 30 godina
MUENCHEN - Inflacija je u Njemačkoj u 2021. godini dosegnula najvišu razinu od 1993. godine, odražavajući oporavak gospodarstva od pandemijske krize, pokazali su u srijedu podaci, a kompanije i potrošači mogu očekivati daljnja poskupljenja u novoj godini.
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
POREZI
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
BRUXELLES - Mađarska i Poljska zatražile su u utorak da se zakon o uvođenju minimalne efektivne stope poreza na dobit od 15 posto donese istodobno s zakonom koji bi propisao da digitalne tvrtke plaćaju poreze u zemljama u kojima ostvaruju dobit, a ne tamo gdje im je sjedište.
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE