GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Coface predviđa stagflaciju i društvene nemire

Coface predviđa stagflaciju i društvene nemire
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2022 / 16:54
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Rusko-ukrajinski sukob uzdrmao je financijska tržišta i, kako ističu Cofaceovi ekonomisti, uvelike je povećao neizvjesnost o oporavku globalne ekonomije. Više cijene roba povećavaju rizik od dugoročne visoke inflacije, što ujedno povećava rizik od stagflacije i društvenih nemira, stoji u priopćenju.

Na dan kada je invazija počela, financijska tržišta diljem svijeta naglo su pala, a cijene nafte, prirodnog plina, metala i prehrambenih sirovina skočile su, priopćila je tvrtka. Prema njima, eskalacija sukoba povećava rizik dugoročne visoke inflacije, a time i rizik od stagflacije i društvenih nemira kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju.

Prema Cofaceu, kriza snažno utječe na ionako opterećen automobilski sektor zbog nestašice i visokih cijena primarnih proizvoda i sirovina. Dodali su da ukrajinske tvornice automobila opskrbljuju najveće proizvođače automobila u zapadnoj Europi, pri čemu neki već najavljuju gašenje tvornica u Europi, dok druge tvornice diljem svijeta već planiraju ispade zbog nedostatka čipova.

Više cijene goriva teško će pogoditi zrakoplovne i brodarske tvrtke. Kako ističu, najugroženiji su zračni prijevoznici, čije gorivo procjenjuje se na oko trećinu ukupnih troškova. Istodobno, problem im je i zatvaranje ruskog zračnog prometa, jer će zračni prijevoznici morati koristiti duže rute.

Utjecaj će također biti vidljiv u željezničkom teretnom prometu, budući da europskim tvrtkama nije dopušteno poslovati s ruskim željeznicama, što će vjerojatno poremetiti teretni promet između Azije i Europe koji prelazi Rusiju, priopćila je tvrtka.

Očekuju i poskupljenje sirovina za petrokemijske proizvode, a poskupljenje prirodnog plina će, kako su dodali, utjecati na tržišta gnojiva, a time i na cijeli poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Coface procjenjuje da će rusko gospodarstvo ove godine kliziti u duboku recesiju, s očekivanim smanjenjem bruto domaćeg proizvoda za 7,5 posto.

Europa će biti najizloženija posljedicama sukoba zbog svoje ovisnosti o ruskoj nafti i prirodnom plinu. To ne može nadomjestiti cjelokupnu rusku opskrbu prirodnim plinom u kratkom i srednjem roku, a trenutne razine cijena imat će značajan utjecaj na inflaciju.

Ostatak svijeta će osjetiti ekonomske posljedice uglavnom kroz rast cijena roba, što će dodatno pogoršati postojeće inflatorne pritiske. Kao i uvijek, kada su cijene roba visoke, posebno će biti pogođeni neto uvoznici energije i prehrambenih proizvoda, uz značajne poremećaje u opskrbi ako sukob nastavi eskalirati. Pad potražnje iz Europe također će ometati svjetsku trgovinu, zaključili su.

Tagovi: Coface, rat u Ukrajini, stagflacija, društveni nemiri, cijene hrane, plin
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE