GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Citi: Investitori se vraćaju u Tursku

Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2024 / 23:43
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Ulagači koji su masovno bježali iz Turske tijekom posljednjih nekoliko godina možda bi se željeli početi vraćati, kaže najnovije izvješće Citija.

Nakon više od pola desetljeća dramatične deprecijacije valute, trošenja deviznih rezervi i neortodoksne monetarne politike, turska ekonomija je izranjavana borbama. Službene brojke za travanj pokazuju da je inflacija u zemlji od 85 milijuna sjedišta na gotovo 70%, Turci se bore da si priušte osnovna dobra, a lira je izgubila oko 81% svoje vrijednosti u odnosu na dolar od tog vremena 2019.

Vršeći strogu kontrolu nad središnjom bankom, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posljednjih je nekoliko godina odbijao povisiti stope, nazivajući ih "majkom svih zala" i inzistirajući, protivno ekonomskoj ortodoksnosti, da je njihovo snižavanje način da se ohladi inflacija - koja na kraju je postigao suprotno.

Čini se da su novi timovi za gospodarstvo i središnju banku od prije otprilike godinu dana posvećeni preokretu sudbine Turske, bez obzira koliko bolan taj proces. Središnja banka nadgledala je agresivno kumulativno povećanje stope od 3650 baznih bodova između svibnja 2023. i siječnja 2024. Ponovno je podigla stope u ožujku ove godine, na trenutačnih 50% središnje banke.

Tada je rečeno da će se "čvrsto monetarno stajalište zadržati sve dok se ne primijeti značajan i održiv pad temeljnog trenda mjesečne inflacije".

I investitori to primjećuju.

"Zaokret vlasti prema normalizaciji politike potaknuo je interes ulagača za tursku imovinu", navodi se u izvješću Citija objavljenom u četvrtak.

Poduzimanje ispravnih političkih poteza u tim područjima bit će presudno za "makroekonomsku vidljivost, jačanje raspoloženja ulagača i privlačenje prijeko potrebnih priljeva kapitala visoke kvalitete", rekla je banka.

Što se tiče kamatnih stopa, analitičari izvješća dodali su: "Vjerujemo da je CBT na pravom političkom putu i da bi monetarna politika mogla ostati relativno stroga dulje nego što je trenutno predviđeno na tržištima."

Dok je inflacija u Turskoj ubrzala na gotovo 70% na godišnjoj razini u mjesecu travnju, neki ekonomisti primijetili su da je rast zapravo nešto manji od očekivanog, što sugerira da su cjenovni pritisci možda ponovno ublaženi. Mnogi ekonomisti vide pad inflacije u zemlji u drugoj polovici ove godine, ali ne očekujte nikakvo smanjenje stope do 2025.

Agencije za ocjenu sada odražavaju "normalizaciju politike i temeljna poboljšanja" koje Turska čini, stoji u izvješću Citija, predviđajući pozitivnije nadolazeće recenzije ocjena. Ipak, s obzirom na često turbulentnu povijest turske politike i čestu nepredvidljivost njezina vodstva, banka je dodala: "Mislimo da je kreditni rejting Turske uglavnom ograničen njezinim institucionalnim i političkim rizicima."

Tagovi: citi, turska, inflacija, erdogan, kamate, lira
PROČITAJ I OVO
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
PREGOVORI
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
MADRID - Španjolska je u ponedjeljak pozvala na pregovore s Kinom kako bi otklonila prijetnju carina na domaće proizvode, pridruživši se njemačkim dužnosnicima u pozivu na dijalog s Pekingom kako bi se zaustavila spirala trgovinskog rata.
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
USPORAVANJE
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto, s 3,7 posto mjesec dana prije, potvrdila je druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u ponedjeljak
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
TRENDOVI
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su zabilježile pad na godišnjoj razini, sedmi u posljednjih osam mjeseci.
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
KINA
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
PEKING - Maloprodaja u Kini nadmašila je očekivanja u svibnju, popevši se za 3,7% u usporedbi s prošlom godinom, nadmašivši očekivanja o porastu od 3% iz Reutersove ankete ekonomista.
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
PREKVALIFIKACIJA
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
LJUBLJANA - Zbog dolaska umjetne inteligencije u radna okruženja i privatne živote radnika, više od polovice njih spremno je prekvalificirati se kako bi ostali konkurentni na tržištu rada, pokazuje istraživanje u kojem je sudjelovao i portal MojeDelo.com. Kod Slovenaca taj udio iznosi 35 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE