GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena radnog sata u Njemačkoj na rekordno visokoj razini

Cijena radnog sata u Njemačkoj na rekordno visokoj razini
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2020 / 13:52
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Cijena radnog sata u Njemačkoj je 2019. poskupjela za 3 posto u odnosu na 2018., što je najveći porast cijene rada od 2012., priopćio je Njemački statistički ured u Wiesbadenu u utorak.

Pritom je bruto satnica poskupjela za 2,9, a davanja na satnicu 3,2 posto.

Njemačka je prošle godine sa 62,7 milijardi sati ostvarila i rekordan broj radnih sati, što je najviša vrijednost od 1991. Rekordan je i broj zaposlenih osoba u Njemačkoj, koji je u 2019. iznosio 45,3 milijuna.

Stručnjaci rast cijene rada povezuju s manjkom radne snage. Prema procjenama ekonomskih instituta, trenutno je nepopunjeno preko milijuna radnih mjesta. Nedostatak stručnjaka podiže i cijenu radnog sata.

Na razini Europske unije, kako proizlazi iz danas objavljenih statistika, najveći rast cijene sata je zabilježen u onim zemljama članicama u kojima je i odljev stručne radne snage najakutniji.

Tako je u Rumunjskoj sat rada u samo godinu dana poskupio za 12,8, u Mađarskoj 9,9 te u Bugarskoj 9,7 posto.

U Hrvatskoj je u trećem kvartalu 2019. cijena sata rada u usporedbi s istim razdobljem prošle godine poskupjela za 5,2 posto.

Tagovi: Cijena radnog sata u Njemačkoj, njemačka ekonomija, rad u Njemačkoj, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE