GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks za travanj: Rast realnog BDP-a u drugom tromjesečju 2,4%

CEIZ indeks za travanj: Rast realnog BDP-a u drugom tromjesečju 2,4%
INDIKATORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2018 / 15:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na temelju kretanja CEIZ indeksa za travanj ove godine godišnja stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju bi mogla iznositi 2,4 posto, a desezonirani podaci upućuju na rast u odnosu na prethodno tromjesečje za 0,8 posto, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ), uz napomenu da za pouzdanije zaključke treba pričekati objavu vrijednosti CEIZ-a za svibanj i lipanj.

Kako se navodi u priopćenju EIZ-a, CEIZ indeks je u travnju 2018. zabilježio neznatni pad vrijednosti od 0,13 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec.

Ujedno je vrijednost indeksa u travnju bila i za 0,15 indeksnih bodova manja u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u prvom tromjesečju 2018. godine.

"To upućuje na zaključak da je ekonomska aktivnost u zemlji otprilike ostala na jednakoj razini u odnosu na početak godine, kada je tromjesečna stopa promjene BDP-a iznosila 2,5 posto. Međutim, s obzirom na to da je vrijednost indeksa u travnju 2018. bila manja u odnosu na isti mjesec prethodne godine, možemo zaključiti da jačanje ekonomske aktivnosti na početku drugog tromjesečja 2018. godine nije toliko intenzivno kao što je to bio slučaj u drugom tromjesečju prošle godine", navode analitičari EIZ-a.

Istovremeno, sve komponente CEIZ indeksa porasle su na godišnjoj razini, a iz EIZ-a posebice ističu rast prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV), "koji su u travnju 2018. godine na godišnjoj razini ostvarili realni rast od 28,7 posto".

Na temelju kretanja CEIZ indeksa, analitičari EIZ-a očekuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,4 posto, što je tek blago usporavanje stope rasta BDP-a od 2,5 posto ostvarenih u prvom tromjesečju 2018. godine.

Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u drugom tromjesečju 2018. godine porastao za 0,8 posto, procjenjuju u EIZ-u.

Kako bi se s većim stupnjem pouzdanja mogli donositi zaključci o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine, morat će se pričekati objavljivanje vrijednosti CEIZ indeksa za svibanj i lipanj, zaključuje se u objavi EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
TRŽIŠTE RADA
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
ZAGREB - Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo milijun i 518 tisuća zaposlenih, što je 0,8 posto ili 11.302 više nego u veljači i 1,5 posto manje nego u ožujku lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,3 posto na mjesečnoj razini pala za 0,4 postotna bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Prosječna neto plaća za veljaču 7.038 kuna, 3,4 posto veća nego lani
ZARADE
Prosječna neto plaća za veljaču 7.038 kuna, 3,4 posto veća nego lani
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču iznosila je 7.038 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
RAST
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
TOKYO - Japanski izvoz porastao je u ožujku 16,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, potaknut skokom kineske potražnje, objavila je u ponedjeljak vlada u Tokiju.
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ANALITIČARI
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ZAGREB - Ekonomist Vuk Vuković, jedan od čelnih ljudi UGP-a, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju govorio je o tome što Hrvatsku čeka idućih godina.
Španjolska neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi
POREZI
Španjolska neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi
MADRID - Španjolska vlada neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi od posljedica pandemije koronavirusa i kompanije ne počnu pojačano zapošljavati radnike, izjavila je u petak ministrica gospodarstva Nadia Calvino.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE