GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks za rujan: Godišnji rast BDP-a u trećem tromjesečju 7,8 posto

CEIZ indeks za rujan: Godišnji rast BDP-a u trećem tromjesečju 7,8 posto
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2022 / 11:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa u rujnu sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u trećem ovogodišnjem tromjesečju porasti za 7,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

"U rujnu 2022. CEIZ indeks ostvario je povećanje vrijednosti od 0,13 indeksnih bodova u odnosu na kolovoz 2022. Istovremeno, u odnosu na rujan 2021., vrijednost indeksa se smanjila za 3,4 indeksna boda, što je posljedica prije svega visoke vrijednosti CEIZ indeksa u trećem tromjesečju prošle godine, tijekom kojeg se gospodarska aktivnost značajnije oporavila nakon zatvaranja gospodarstva uslijed primjene epidemioloških mjera", navode iz EIZ-a u informaciji koju su u ponedjeljak objavili na svojim internet stranicama.

Pritom ističu kako, promatra li se ponašanje pojedinih komponenti indeksa, veću desezoniranu vrijednost u rujnu ove godine u odnosu na prethodni mjesec bilježi broj dolazaka turista, dok su obujam industrijske proizvodnje, prihodi državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost (PDV) i promet u trgovini na malo ostvarili smanjenje desezonirane vrijednosti.

"Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena godišnjom stopom promjene BDP-a u trećem tromjesečju 2022., u odnosu na isto tromjesečje 2021., bilježi stopu rasta od 7,8 posto", procjenjuju analitičari EIZ-a.

U objavi također napominju da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE