GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks upućuje na rast BDP-a u drugom tromjesečju od 2,6%

CEIZ indeks upućuje na rast BDP-a u drugom tromjesečju od 2,6%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2017 / 12:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) na temelju kretanja vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj očekuju rast realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje lani za 2,6 posto, a desezonirani podaci upućuju i na rast BDP-a u drugom u odnosu na prvo ovogodišnje tromjesečje za 0,8 posto.

"U lipnju ove godine CEIZ indeks pao je za 0,4 indeksna boda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je najmanje godišnje smanjenje vrijednosti indeksa zabilježeno ove godine. Nakon vrlo niske vrijednosti CEIZ-a u travnju, koju najviše možemo zahvaliti snažnijem padu industrijske proizvodnje i smanjenju prihoda od PDV-a, indeks je u svibnju i lipnju kumulativno porastao za 0,6 bodova. To znači da je u odnosu na prvo tromjesečje CEIZ indeks u drugom tromjesečju porastao, što sugerira poboljšanje stanja poslovnog ciklusa", navodi se u priopćenju EIZ-a, koji izračunava taj ekonomski indikator.

Istovremeno, ističu iz EIZ-a, sve komponente CEIZ indeksa porasle su na godišnjoj razini, posebice turistički dolasci, koji su u lipnju ove godine na godišnjoj razini ostvarili rast od 33,4 posto. Najmanji pozitivan doprinos rastu indeksa u lipnju dala je industrijska proizvodnja, koja je porasla svega 0,5 posto.

Mjereno na godišnjoj razini, vrijednost CEIZ-a upućuje na ubrzavanje ekonomske aktivnosti, iako pri stopama nižim od onih prošle godine, navodi se u priopćenju.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju 2017. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,6 posto, što je ipak blago ubrzavanje u odnosu na prva tri mjeseca u godini (kada je BDP rastao po stopi od 2,5 posto). Desezonirani podaci, naime, upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u drugom tromjesečju 2017. godine porastao za 0,8 posto", zaključuje se u priopćenju EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje
TREND
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje
ZAGREB - Hrvatska je u veljači s Mađarskom i Irskom bila u skupini zemalja EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, dok je na razini EU-a i eurozone proizvodnja smanjena, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Marić: Nema oporavka gospodarstva prije kraja 2022., a i to je pitanje
REALNO
Marić: Nema oporavka gospodarstva prije kraja 2022., a i to je pitanje
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da se puni oporavak gospodarstva ne treba očekivati prije kraja sljedeće godine, a turizma i godinu kasnije, no da to ovisi i o pandemiji.
Prosječna zagrebačka plaća 8.083 kune
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.083 kune
ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u gradu Zagrebu za siječanj ove godine iznosila je 8.083 kune, što je nominalno 3,7 posto više u odnosu na siječanj 2020., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Rast inflacije u SAD-u
CIJENE
Rast inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Potrošačke cijene u SAD-u u ožujku porasle su 0,6 posto na mjesečnoj razini, što je njihov najveći skok od kolovoza 2012. godine, a posljedica je rasta potražnje zbog postupnog otvaranja gospodarstva i golemih fiskalnih poticaja.
NBS: Počeli razgovori sa MMF, tema i novi aranžman Srbije
SRBIJA-MMF
NBS: Počeli razgovori sa MMF, tema i novi aranžman Srbije
BEOGRAD - Zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda počeli su danas plenarnim sastankom, koji je održan u video formatu, a nastavljeni su na temu monetarne politike i finansijskog sistema.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE