GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks upućuje na rast BDP-a u drugom tromjesečju od 2,6%

CEIZ indeks upućuje na rast BDP-a u drugom tromjesečju od 2,6%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2017 / 12:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) na temelju kretanja vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj očekuju rast realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje lani za 2,6 posto, a desezonirani podaci upućuju i na rast BDP-a u drugom u odnosu na prvo ovogodišnje tromjesečje za 0,8 posto.

"U lipnju ove godine CEIZ indeks pao je za 0,4 indeksna boda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je najmanje godišnje smanjenje vrijednosti indeksa zabilježeno ove godine. Nakon vrlo niske vrijednosti CEIZ-a u travnju, koju najviše možemo zahvaliti snažnijem padu industrijske proizvodnje i smanjenju prihoda od PDV-a, indeks je u svibnju i lipnju kumulativno porastao za 0,6 bodova. To znači da je u odnosu na prvo tromjesečje CEIZ indeks u drugom tromjesečju porastao, što sugerira poboljšanje stanja poslovnog ciklusa", navodi se u priopćenju EIZ-a, koji izračunava taj ekonomski indikator.

Istovremeno, ističu iz EIZ-a, sve komponente CEIZ indeksa porasle su na godišnjoj razini, posebice turistički dolasci, koji su u lipnju ove godine na godišnjoj razini ostvarili rast od 33,4 posto. Najmanji pozitivan doprinos rastu indeksa u lipnju dala je industrijska proizvodnja, koja je porasla svega 0,5 posto.

Mjereno na godišnjoj razini, vrijednost CEIZ-a upućuje na ubrzavanje ekonomske aktivnosti, iako pri stopama nižim od onih prošle godine, navodi se u priopćenju.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju 2017. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,6 posto, što je ipak blago ubrzavanje u odnosu na prva tri mjeseca u godini (kada je BDP rastao po stopi od 2,5 posto). Desezonirani podaci, naime, upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u drugom tromjesečju 2017. godine porastao za 0,8 posto", zaključuje se u priopćenju EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
PORUKE
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
WASHINGTON - Vlade diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
PORUKE
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
WASHINGTON - U prilikama gospodarske krize "ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku", istaknuo je u četvrtak budući američki predsjednik Joe Biden iznoseći svoj sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijarda dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima.
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
OBNOVA
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
ZAGREB - Neki izvori su poznati, za neke se još borimo. Pribavljeno je oko 12 milijardi kuna - kroz Fond solidarnosti, kroz zajmove Svjetske banke, kroz proračun.
Hrvatska među najmanje pogođenim članicama zbog Brexita
BREXIT
Hrvatska među najmanje pogođenim članicama zbog Brexita
ZAGREB - Hrvatska je jedna od članica EU-a koja je najmanje ekonomski pogođena izlaskom Velike Britanije iz EU-a te stoga može računati na skroman iznos iz fonda za suočavanje s posljedicama Brexita.
Marić: Očekuje se nešto bolji rezultat proračuna u 2020.
OČEKIVANJA
Marić: Očekuje se nešto bolji rezultat proračuna u 2020.
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako očekuje nešto bolji rezultat državnog proračuna za 2020. u odnosu na plan, a uz objašnjenje poreznog tretmana donacija za potresom pogođena područja iznio je i podatak da je na računu za donacije dosad prikupljeno 74,7 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE