GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks upućuje da je BDP u prvom kvartalu porastao 2,3 posto

CEIZ indeks upućuje da je BDP u prvom kvartalu porastao 2,3 posto
INDIKATORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2018 / 11:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) na temelju kretanja CEIZ indeksa u ožujku, odnosno u prva tri mjeseca procjenjuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju mogla iznositi 2,3 posto, dok desezonirani podaci upućuju da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP porastao za 0,6 posto.

"CEIZ indeks je u ožujku 2018. zabilježio smanjenje vrijednosti u odnosu na veljaču iste godine u iznosu od 0,08 indeksnih bodova. Vrijednost indeksa u ožujku ove godine ujedno je i najniža vrijednost koju je CEIZ indeks zabilježio od prosinca 2014. godine kada je gospodarstvo tek izašlo iz dugotrajne recesije", izvijestili su u petak iz EIZ-a.

Pritom napominju da je u prvom tromjesečju ove godine CEIZ indeks najveću vrijednost zabilježio u siječnju, dok je u veljači i ožujku indeks bilježio smanjenje vrijednosti, "što indicira da je u prvom tromjesečju ove godine ekonomska aktivnost iskazala tendenciju daljnjeg usporavanja koje se intenziviralo pred kraj tromjesečja".

U ožujku su od komponenti indeksa rast iskazali realni promet u trgovini na malo i broj turističkih dolazaka, dok su pad na godišnjoj razini ostvarili industrijska proizvodnja i prihodi državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost zbog čega je CEIZ i zabilježio daljnji pad vrijednosti u tom mjesecu, zamjećuju analitičari EIZ-a.

Na temelju kretanja CEIZ indeksa očekuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,3 posto, što je, kako napominju, nešto bolji rezultat u odnosu na stopu rasta BDP-a od 2 posto koja je ostvarena u zadnjem tromjesečju 2017., no istovremeno i značajno slabiji rezultat u odnosu na godišnje stope rasta BDP-a ostvarene u prva tri tromjesečja 2017. godine.

Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u prva tri mjeseca 2018. godine porastao za 0,6 posto, zaključuje se u objavi EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
TRŽIŠTE RADA
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
ZAGREB - Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo milijun i 518 tisuća zaposlenih, što je 0,8 posto ili 11.302 više nego u veljači i 1,5 posto manje nego u ožujku lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,3 posto na mjesečnoj razini pala za 0,4 postotna bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Prosječna neto plaća za veljaču 7.038 kuna, 3,4 posto veća nego lani
ZARADE
Prosječna neto plaća za veljaču 7.038 kuna, 3,4 posto veća nego lani
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču iznosila je 7.038 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
RAST
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
TOKYO - Japanski izvoz porastao je u ožujku 16,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, potaknut skokom kineske potražnje, objavila je u ponedjeljak vlada u Tokiju.
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ANALITIČARI
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ZAGREB - Ekonomist Vuk Vuković, jedan od čelnih ljudi UGP-a, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju govorio je o tome što Hrvatsku čeka idućih godina.
Španjolska neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi
POREZI
Španjolska neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi
MADRID - Španjolska vlada neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi od posljedica pandemije koronavirusa i kompanije ne počnu pojačano zapošljavati radnike, izjavila je u petak ministrica gospodarstva Nadia Calvino.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE