GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks upućuje da je BDP u prvom kvartalu porastao 2,3 posto

CEIZ indeks upućuje da je BDP u prvom kvartalu porastao 2,3 posto
INDIKATORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2018 / 11:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) na temelju kretanja CEIZ indeksa u ožujku, odnosno u prva tri mjeseca procjenjuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju mogla iznositi 2,3 posto, dok desezonirani podaci upućuju da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP porastao za 0,6 posto.

"CEIZ indeks je u ožujku 2018. zabilježio smanjenje vrijednosti u odnosu na veljaču iste godine u iznosu od 0,08 indeksnih bodova. Vrijednost indeksa u ožujku ove godine ujedno je i najniža vrijednost koju je CEIZ indeks zabilježio od prosinca 2014. godine kada je gospodarstvo tek izašlo iz dugotrajne recesije", izvijestili su u petak iz EIZ-a.

Pritom napominju da je u prvom tromjesečju ove godine CEIZ indeks najveću vrijednost zabilježio u siječnju, dok je u veljači i ožujku indeks bilježio smanjenje vrijednosti, "što indicira da je u prvom tromjesečju ove godine ekonomska aktivnost iskazala tendenciju daljnjeg usporavanja koje se intenziviralo pred kraj tromjesečja".

U ožujku su od komponenti indeksa rast iskazali realni promet u trgovini na malo i broj turističkih dolazaka, dok su pad na godišnjoj razini ostvarili industrijska proizvodnja i prihodi državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost zbog čega je CEIZ i zabilježio daljnji pad vrijednosti u tom mjesecu, zamjećuju analitičari EIZ-a.

Na temelju kretanja CEIZ indeksa očekuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,3 posto, što je, kako napominju, nešto bolji rezultat u odnosu na stopu rasta BDP-a od 2 posto koja je ostvarena u zadnjem tromjesečju 2017., no istovremeno i značajno slabiji rezultat u odnosu na godišnje stope rasta BDP-a ostvarene u prva tri tromjesečja 2017. godine.

Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u prva tri mjeseca 2018. godine porastao za 0,6 posto, zaključuje se u objavi EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
PORUKE
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
WASHINGTON - Vlade diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
PORUKE
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
WASHINGTON - U prilikama gospodarske krize "ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku", istaknuo je u četvrtak budući američki predsjednik Joe Biden iznoseći svoj sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijarda dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima.
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
OBNOVA
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
ZAGREB - Neki izvori su poznati, za neke se još borimo. Pribavljeno je oko 12 milijardi kuna - kroz Fond solidarnosti, kroz zajmove Svjetske banke, kroz proračun.
Hrvatska među najmanje pogođenim članicama zbog Brexita
BREXIT
Hrvatska među najmanje pogođenim članicama zbog Brexita
ZAGREB - Hrvatska je jedna od članica EU-a koja je najmanje ekonomski pogođena izlaskom Velike Britanije iz EU-a te stoga može računati na skroman iznos iz fonda za suočavanje s posljedicama Brexita.
Marić: Očekuje se nešto bolji rezultat proračuna u 2020.
OČEKIVANJA
Marić: Očekuje se nešto bolji rezultat proračuna u 2020.
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako očekuje nešto bolji rezultat državnog proračuna za 2020. u odnosu na plan, a uz objašnjenje poreznog tretmana donacija za potresom pogođena područja iznio je i podatak da je na računu za donacije dosad prikupljeno 74,7 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE