GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks ukazuje na slabljenje aktivnosti pred kraj 2017. godine, rast BDP-a od 3%

CEIZ indeks ukazuje na slabljenje aktivnosti pred kraj 2017. godine, rast BDP-a od 3%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2018 / 12:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - CEIZ indeks je u studenom prošle godine zabilježio pad vrijednosti od 0,24 boda u odnosu na listopad, što je njegov četvrti uzastopni pad i sugerira slabljenje ekonomske aktivnosti pred kraj godine, ističu analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) koji na temelju kretanja CEIZ-a procjenjuju da bi porast BDP-a u 2017. mogao iznositi 3 posto.

Pad vrijednosti CEIZ indeksa u studenome ujedno je četvrti uzastopni pad vrijednosti od srpnja 2017. godine, kada je indeks ostvario svoj godišnji maksimum. Takvo kretanje indeksa sugerira da u četvrtom tromjesečju 2017. ekonomska aktivnost usporava u odnosu na drugo i treće tromjesečje, navodi se u priopćenju EIZ-a. objavljenom u petak.

"Na osnovi vrijednosti indeksa dostupne za dva od tri mjeseca četvrtog tromjesečja u 2017., možemo zaključiti da je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju na BDP koji je ostvaren u trećem tromjesečju dodalo svega 0,1 posto novog domaćeg proizvoda, što je najniža tromjesečna stopa rasta BDP-a u 2017. godini", ističu iz EIZ-a.

Navode i kako kretanje indeksa na godišnjoj razini sugerira rast BDP-a u četvrtom tromjesečju od 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje u 2016. godini, što je niže od godišnje stope rasta BDP-a ostvarene u drugom i trećem tromjesečju 2017.

"Vrijednost indeksa također sugerira da će ukupni realni porast BDP-a u 2017. iznositi 3 posto, no zbog slabljenja gospodarske aktivnosti u trećem i posebice u četvrtom tromjesečju 2017. upitno je hoće li se intenzitet rasta zabilježen u 2017. moći održati i u 2018. godini", ističu iz Ekonomskog instituta.

Napominju pritom i kako se procjena rasta BDP-a u četvrtom tromjesečju 2017. temelji samo na vrijednosti indeksa za listopad i studeni, zbog čega tumačenje vrijednosti indeksa treba uzeti s određenom rezervom. Kada budu dostupne vrijednosti indeksa za prosinac, moći će se s većom izvjesnošću projicirati rast BDP-a u tom tromjesečju, zaključuje se u priopćenju EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP, Ekonomski institut
PROČITAJ I OVO
Njemačka će posljedice pandemije osjećati najmanje do 2025.
POSLJEDICE
Njemačka će posljedice pandemije osjećati najmanje do 2025.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo osjećat će posljedice pandemije koronavirusa najmanje do 2025. godine, objavio je u ponedjeljak Institut za istraživanje o zaposlenosti (IAB).
Aktivnosti u industriji eurozone snažno porasle u veljači, proizvođače muči nabava
SNAŽAN RAST
Aktivnosti u industriji eurozone snažno porasle u veljači, proizvođače muči nabava
LONDON - Aktivnosti u industriji eurozone porasle su u veljači najsnažnijim tempom u tri godine, potaknute inozemnom potražnjom, koja istodobno izaziva probleme u nabavi sirovina i rast cijena inputa, signalizirajući jačanje inflacije, pokazalo je izvješće Markita.
Promet industrije pao na mjesečnoj i godišnjoj razini
PAD
Promet industrije pao na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan promet industrije u prosincu prošle godine pao na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi sa studenim za 5,9 posto, a u usporedbi sa prosincem 2019. godine za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
ANALITIČARI
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
NEW YORK - Kina ima dobre šanse udvostručiti veličinu svoje ekonomije do 2035. godine i usput nadmašiti SAD kao najveću svjetsku ekonomiju, rekla je ekonomistica iz Bank of America (BofA) Helen Qiao.
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
DEFICIT
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
LJUBLJANA - Slovenski je proračun u siječnju zabilježio nešto manje od 890 milijuna eura prihoda, što je 1,7 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, a rashodi su porasli za 48 posto, na 1,32 milijarde eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE