GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks ukazuje na slabljenje aktivnosti pred kraj 2017. godine, rast BDP-a od 3%

CEIZ indeks ukazuje na slabljenje aktivnosti pred kraj 2017. godine, rast BDP-a od 3%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2018 / 12:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - CEIZ indeks je u studenom prošle godine zabilježio pad vrijednosti od 0,24 boda u odnosu na listopad, što je njegov četvrti uzastopni pad i sugerira slabljenje ekonomske aktivnosti pred kraj godine, ističu analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) koji na temelju kretanja CEIZ-a procjenjuju da bi porast BDP-a u 2017. mogao iznositi 3 posto.

Pad vrijednosti CEIZ indeksa u studenome ujedno je četvrti uzastopni pad vrijednosti od srpnja 2017. godine, kada je indeks ostvario svoj godišnji maksimum. Takvo kretanje indeksa sugerira da u četvrtom tromjesečju 2017. ekonomska aktivnost usporava u odnosu na drugo i treće tromjesečje, navodi se u priopćenju EIZ-a. objavljenom u petak.

"Na osnovi vrijednosti indeksa dostupne za dva od tri mjeseca četvrtog tromjesečja u 2017., možemo zaključiti da je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju na BDP koji je ostvaren u trećem tromjesečju dodalo svega 0,1 posto novog domaćeg proizvoda, što je najniža tromjesečna stopa rasta BDP-a u 2017. godini", ističu iz EIZ-a.

Navode i kako kretanje indeksa na godišnjoj razini sugerira rast BDP-a u četvrtom tromjesečju od 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje u 2016. godini, što je niže od godišnje stope rasta BDP-a ostvarene u drugom i trećem tromjesečju 2017.

"Vrijednost indeksa također sugerira da će ukupni realni porast BDP-a u 2017. iznositi 3 posto, no zbog slabljenja gospodarske aktivnosti u trećem i posebice u četvrtom tromjesečju 2017. upitno je hoće li se intenzitet rasta zabilježen u 2017. moći održati i u 2018. godini", ističu iz Ekonomskog instituta.

Napominju pritom i kako se procjena rasta BDP-a u četvrtom tromjesečju 2017. temelji samo na vrijednosti indeksa za listopad i studeni, zbog čega tumačenje vrijednosti indeksa treba uzeti s određenom rezervom. Kada budu dostupne vrijednosti indeksa za prosinac, moći će se s većom izvjesnošću projicirati rast BDP-a u tom tromjesečju, zaključuje se u priopćenju EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP, Ekonomski institut
PROČITAJ I OVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
JAVNI RADOVI
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u četvrtak je mjere aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu dopunio novom podmjerom "Javni rad - otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na područjima Sisačko-moslavačke županije".
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
JAVNI DUG
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
FRANKFURT - Javni dug iskazan udjelom u BDP-u dodatno je porastao u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020., odražavajući kontinuirano velike potrebe zemalja za financiranjem i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
ZAHTJEVI
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
BERLIN - Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE