GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks sugerira: U prvom kvartalu BDP će rasti 2,8 posto

CEIZ indeks sugerira: U prvom kvartalu BDP će rasti 2,8 posto
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2019 / 13:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,8 posto, objavio je zagrebački Ekonomski institut (EIZG) u izvješću o CEIZ indeksu za veljaču ove godine.

Navedena procjena za prvi kvartal ove godine, upozorio je EIZG, značajno je poboljšanje u odnosu na stopu rasta BDP-a od 2,3 posto koja je ostvarena u zadnjem tromjesječju 2018..

- Kretanje CEIZ-a upućuje na to da je u prvom tromjesečju ove godine ekonomska aktivnost ubrzala u odnosu na kraj prošle godine – ocjenjuje se izvješću EIZG-a, koji je u prethodnoj analizi, za siječanj ove godine, bio rezerviraniji oko rasta BDP-a u prvom kvartalu ove godine, razmatrajući moguću stopu rasta od 2,4 posto.

Kad je u pitanju CEIZ indeks za veljaču, on je, ističu u EIZG-u, ostvario svoju najvišu vrijednost u posljednjih godinu i pol dana.
- U odnosu na prethodni mjesec njegova je vrijednost porasla za čak 0,6 indeksnih bodova, što je najveće zabilježeno mjesečno povećanje indeksa još od listopada 2016. godine – navodi Institut.

Svi sastojci CEIZ indeksa porasli su u drugom mjesecu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani posebice, navodi EIZG, turistički dolasci koji su porasli za 20,7 posto te realni prihodi od poreza na dodanu vrijednost koji su zabilježili rast od 13,6 posto. Najmanji pozitivan doprinos promjeni vrijednosti CEIZ indeksa u veljači, prema istome izvoru, dala je industrijska proizvodnja koja je ujedno i jedini čimbenik indeksa s padom na međumjesečnoj razini.

Kao pokazatelj kretanja u domaćoj ekonomiji, CEIZ je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZG. Preporuča se kao pouzdanije mjerilo kretanja u ekonomiji jer za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva. Kada CEIZ raste, imamo gospodarski rast, i obratno.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP, Ekonomski institut
PROČITAJ I OVO
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u studenom više nego upola manje radnih mjesta nego u listopadu, pokazuju podaci ministarstva rada, signalizirajući posustajanje oporavka tržišta rada u uvjetima skoka broja zaraženih koronavirusom.
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
POTPORE
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
ZAGREB - Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović u petak je istaknuo da je dosad za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena isplaćeno iz državnog proračuna 7,6 milijardi kuna, a da se do kraja godine očekuje da će se taj iznos popeti na 8 milijardi kuna.
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ODLUKE
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak je odlučilo o izmjenama vezanim za potpore za očuvanje radnih mjesta, koje će, uz poslodavce kojima je rad ograničen, moći ostvariti i njihovi dobavljači te po novome i izdavači, članovi uprava, direktori i prokuristi, a odlučilo je i o mjeri naknade fiksnih troškova.
Potražnja za njemačkom industrijskom robom nadmašila pretpandemijsku razinu
SIGNALI
Potražnja za njemačkom industrijskom robom nadmašila pretpandemijsku razinu
BERLIN - Nove industrijske narudžbe u Njemačkoj ubrzale su u listopadu na mjesečnoj razini i nadmašile razinu iz veljače, mjeseca prije izbijanja pandemije, pokazali su u petak provizorni podaci statističkog ureda.
Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske bude li potrebno
JASNA PORUKA
Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske bude li potrebno
BRUXELLES - Europska unija usvojit će 1,8 bilijuna eura vrijedan financijski paket koji će omogućiti gospodarski oporavak od pandemije koronavirusa čak i ako Mađarska i Poljska budu ustrajale u svojem vetu, poručio je u petak europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE