GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks sugerira: U prvom kvartalu BDP će rasti 2,8 posto

CEIZ indeks sugerira: U prvom kvartalu BDP će rasti 2,8 posto
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2019 / 13:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,8 posto, objavio je zagrebački Ekonomski institut (EIZG) u izvješću o CEIZ indeksu za veljaču ove godine.

Navedena procjena za prvi kvartal ove godine, upozorio je EIZG, značajno je poboljšanje u odnosu na stopu rasta BDP-a od 2,3 posto koja je ostvarena u zadnjem tromjesječju 2018..

- Kretanje CEIZ-a upućuje na to da je u prvom tromjesečju ove godine ekonomska aktivnost ubrzala u odnosu na kraj prošle godine – ocjenjuje se izvješću EIZG-a, koji je u prethodnoj analizi, za siječanj ove godine, bio rezerviraniji oko rasta BDP-a u prvom kvartalu ove godine, razmatrajući moguću stopu rasta od 2,4 posto.

Kad je u pitanju CEIZ indeks za veljaču, on je, ističu u EIZG-u, ostvario svoju najvišu vrijednost u posljednjih godinu i pol dana.
- U odnosu na prethodni mjesec njegova je vrijednost porasla za čak 0,6 indeksnih bodova, što je najveće zabilježeno mjesečno povećanje indeksa još od listopada 2016. godine – navodi Institut.

Svi sastojci CEIZ indeksa porasli su u drugom mjesecu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani posebice, navodi EIZG, turistički dolasci koji su porasli za 20,7 posto te realni prihodi od poreza na dodanu vrijednost koji su zabilježili rast od 13,6 posto. Najmanji pozitivan doprinos promjeni vrijednosti CEIZ indeksa u veljači, prema istome izvoru, dala je industrijska proizvodnja koja je ujedno i jedini čimbenik indeksa s padom na međumjesečnoj razini.

Kao pokazatelj kretanja u domaćoj ekonomiji, CEIZ je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZG. Preporuča se kao pouzdanije mjerilo kretanja u ekonomiji jer za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva. Kada CEIZ raste, imamo gospodarski rast, i obratno.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP, Ekonomski institut
PROČITAJ I OVO
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
RAST
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
TOKYO - Japanski izvoz porastao je u ožujku 16,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, potaknut skokom kineske potražnje, objavila je u ponedjeljak vlada u Tokiju.
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ANALITIČARI
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ZAGREB - Ekonomist Vuk Vuković, jedan od čelnih ljudi UGP-a, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju govorio je o tome što Hrvatsku čeka idućih godina.
Španjolska neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi
POREZI
Španjolska neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi
MADRID - Španjolska vlada neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi od posljedica pandemije koronavirusa i kompanije ne počnu pojačano zapošljavati radnike, izjavila je u petak ministrica gospodarstva Nadia Calvino.
Plenković spustio Berošu: Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva
PREMIJER
Plenković spustio Berošu: Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva
PULA - "Reforma zdravstva traje, postoje različiti planovi kako tome pristupiti. Ako postoje novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima pripremio, mogu ići na Vladu idući tjedan."
Marić oštro kritizirao Beroša, mislio da nema kamera
KRITIKE
Marić oštro kritizirao Beroša, mislio da nema kamera
ZAGREB - "Nije da ja imam nekakve sefove tamo u ministarstvu pa sam, eto, nešto odlučio otključati. Pa to je jasno kao dan. Mi taj dug prema veledrogerijama prebacujemo na dug prema banci ili gdje ćemo se već zadužiti", rekao je Marić
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE