GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks sugerira tračak optimizma za hrvatsku ekonomiju

CEIZ indeks sugerira tračak optimizma za hrvatsku ekonomiju
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2021 / 15:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa u prosincu i četvrtom tromjesečju prošle godine sugerira rast BDP-a za 0,8 posto u odnosu na treće lanjsko tromjesečje, a u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine pad za 8,1 posto, dok će pad BDP-a u cijeloj prošloj godini iznositi 8,6 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

Kako je u petak objavio EIZ na svojim internet stranicama, u prosincu 2020. godine vrijednost CEIZ indeks je smanjena za 2,12 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2019. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježio vrlo blagi pad vrijednosti od 0,26 indeksnih bodova.

Promatrano po komponentama indeksa, analitičari EIZ-a zamjećuju da su u odnosu na prethodni mjesec nižu desezoniranu vrijednost u prosincu ostvarili broj turističkih dolazaka i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, dok su indeks obujma industrijske proizvodnje i volumen prometa u trgovini na malo ostvarili rast vrijednosti.

Prosječna vrijednost CEIZ indeksa u zadnjem tromjesečju 2020. u odnosu na treće tromjesečje bila je veća za 0,38 indeksnih bodova, što sugerira da se ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u četvrtom tromjesečju blago ubrzala u odnosu na treće tromjesečje bez obzira na djelomično zatvaranje gospodarstva uslijed provedbe epidemioloških mjera krajem studenog i tijekom prosinca, naglašavaju iz EIZ-a.

Sudeći prema vrijednosti indeksa, u četvrtom tromjesečju 2020. bit će ostvaren rast tromjesečnog BDP-a od 0,8 posto u odnosu na treće tromjesečje. Kretanje vrijednosti CEIZ indeksa također sugerira da će godišnji pad BDP-a u četvrtom tromjesečju iznositi 8,1 posto, dok će pad BDP-a u čitavoj 2020. godini iznositi 8,6 posto, procjenjuju analitičari EIZ-a.

EIZ u objavi napominje da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatska ekonomija, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
TRŽIŠTE RADA
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
ANALIZA - U skladu s očekivanjima i padom broja nezaposlenih osoba u ožujku, posljednja objava DZS-a o kretanju registrirane stope nezaposlenosti potvrdila je njen pad na mjesečnoj razini.
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
ZASTOJ
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
BERLIN - Praktično su već mjesecima u Njemačkoj trgovine zatvorene i Nijemcima ne preostaje ništa drugo nego da - ne kupuju ništa. No stručnjaci upozoravaju: upravo je potrošnja "izvukla" Njemačku u krizi 2008.
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
TRŽIŠTE RADA
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
ZAGREB - Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo milijun i 518 tisuća zaposlenih, što je 0,8 posto ili 11.302 više nego u veljači i 1,5 posto manje nego u ožujku lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,3 posto na mjesečnoj razini pala za 0,4 postotna bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Prosječna neto plaća za veljaču 7.038 kuna, 3,4 posto veća nego lani
ZARADE
Prosječna neto plaća za veljaču 7.038 kuna, 3,4 posto veća nego lani
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču iznosila je 7.038 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
RAST
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
TOKYO - Japanski izvoz porastao je u ožujku 16,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, potaknut skokom kineske potražnje, objavila je u ponedjeljak vlada u Tokiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE