GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks sugerira skok BDP-a u drugom tromjesečju za 14,5 posto

CEIZ indeks sugerira skok BDP-a u drugom tromjesečju za 14,5 posto
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2021 / 11:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira snažan rast hrvatskog BDP-a u drugom tromjesečju ove godine, za 14,5 posto u odnosu na isto tromjesečje lani, objavio je u utorak Ekonomski instituti Zagreb (EIZ) .

CEIZ indeks je u svibnju ove godine porastao za 11 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2020. godine. Istovremeno, prosječna vrijednost indeksa za travanj i svibanj ove godine (odnosno za prva dva mjeseca u drugom tromjesečju) bila je za čak 15,2 indeksna boda veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je gospodarstvo bilo značajnim dijelom zatvoreno uslijed provođenja epidemioloških mjera, navode iz EIZ-a.

Ako se promatraju travanj i svibanj ove godine po komponentama indeksa, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, veću vrijednost su zabilježile sve četiri komponente indeksa - prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, indeks obujma industrijske proizvodnje, promet u trgovini na malo i broj dolazaka turista. Pritom su se godišnje stope rasta kretale između 15,6 posto, koliko je u navedenom razdoblju porasla industrijska proizvodnja, pa do čak 323,7 posto koliko je iznosio porast broja turističkih dolazaka, ističu.

"Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u drugom tromjesečju 2021. snažno ubrzava u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na osnovi kretanja vrijednosti indeksa možemo procijeniti da će u drugom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo rasti za 14,5 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Kretanje indeksa sugerira i da će tromjesečna stopa promjene BDP-a u drugom tromjesečju također biti pozitivna te bi trebala iznositi 1,2 posto", navodi se u analizi.

Iz EIZ-a napominju i da će zaključke o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine moći s većim stupnjem pouzdanja donositi tek kada budu objavljene vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE