GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CBCG očekuje nastavak pada inflacije u Crnoj Gori

CBCG očekuje nastavak pada inflacije u Crnoj Gori
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2024 / 17:38
Autor: SEEbiz
PODGORICA - U Crnoj Gori se ove godine očekuje nastavak pada inflacije, pa ekspertna procjena Centralne banke (CBCG) predviđa da će se ona kretati od tri do sedam posto, sa središnjom tendencijom od pet posto.

Savjet CBCG je na sjednici kojom je predsjedavala guvernerka Irena Radović usvojio Izvještaj o stabilnosti cijena u prošloj godini, u kojem je analizirano kretanje inflacije u Crnoj Gori u prethodnoj godini i data prognoza za tekuću godinu.

"Nakon 2022. godine, u kojoj je u Crnoj Gori zabilježena najveća godišnja stopa inflacije od obnove nezavisnosti 2006. godine, u prošloj godini došlo je do usporavanja rasta cijena", navodi se u priopćenju.

Što se budućih kretanja cijena tiče, očekuje se nastavak pada inflacije u ovoj godini, pa stručna procjena CBCG predviđa da će se inflacija u ovoj godini kretati od tri do sedam posto, s centralnom tendencijom od pet posto.

Članovi Savjeta razmotrili su godišnje izvješće o radu CBCG za prošlu godinu, u kojem je navedeno da su sve aktivnosti te najviše monetarne institucije obavljene u skladu s planiranim obvezama.

Osim analize makroekonomskog i bankarskog sektora, izvješće sadrži i pregled regulatornih i nadzornih aktivnosti CBCG.

Utvrđeno je da je bankarski sektor u Crnoj Gori prošle godine bio stabilan i kontinuirano pod kontrolom CBCG.

Osim neizravnog i izravnog nadzora poslovanja banaka, CBCG je pratila i analizirala potencijalne rizike, te preventivno djelovala u slučaju uočenih ranjivosti u cilju očuvanja financijske stabilnosti.

“Bankarski sektor je u prošloj godini poslovao profitabilno, uz visoku likvidnost i dobru kapitaliziranost, dok su sve ključne bilančne pozicije – krediti, depoziti, imovina i kapital zabilježile godišnji rast. Uz rast ukupne aktive, bilježi se i blago poboljšanje, odnosno smanjenje udjela nenaplativih kredita", dodaje se u priopćenju.

U izvješću se ističu intenzivne regulatorne aktivnosti HBCG usmjerene na daljnje usklađivanje domaćeg zakonodavnog okvira s pravnom stečevinom Europske unije (EU), a posebno se ističe značajan doprinos HBCG unaprjeđenju sustava detekcije i prevencije od pranja novca i financiranja terorizma, što je prepoznao i Moneyval.

Istaknuto je uspješno financijsko poslovanje CBCG u prošloj godini, koje je rezultiralo neto dobiti u iznosu od 16,3 milijuna eura.

U izvješću o stabilnosti financijskog sustava za prošlu godinu navedeno je da su sistemski rizici na kraju prošle godine bili umjereni i na nešto nižoj razini u odnosu na kraj 2022. godine.

U dokumentu se navodi da su rizici uglavnom posljedica izazova iz međunarodnog okruženja, a snažan rast crnogorskog gospodarstva od procijenjenih šest posto pozitivno je utjecao na stabilnost financijskog sustava.

Vijeće je donijelo izmjene i dopune Odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija, kojima se redefinira bonitetni tretman pri izračunu nedostajućih pričuva, počevši od 31. prosinca ove godine.

“Navedene izmjene su u kontekstu pristupanja EU, odnosno zatvaranja pregovaračkih poglavlja iz nadležnosti CBCG i obezbjeđenja potpune regulatorne usklađenosti, kao i usklađivanja sa dobrom bankarskom i supervizorskom praksom EU. “Uvažavajući dinamičnost reformi u procesu pristupanja, Odlukom je omogućen prijelazni period do 31. prosinca naredne godine, kako bi se kreditne institucije postupno prilagodile ovom regulatornom rješenju”, kazali su iz CBCG.

Vijeće je donijelo i odluku kojom se ovlašćuje instituciju za platni promet Montenegro Transfers za pružanje dodatne platne usluge - izvršavanje platnih transakcija, uključujući prijenos sredstava na platni račun korisnika platnih usluga.

Također, Vijeće je donijelo rješenje o oduzimanju dozvole za rad mikrokreditnoj financijskoj instituciji Credit Plus iz Podgorice, jer taj pružatelj financijskih usluga nije u zakonom propisanim rokovima započeo s obavljanjem djelatnosti iz dozvole, au međuvremenu je dobrovoljno izvršena je likvidacija te tvrtke.

Iz CBCG su objasnili da je Zakonom o poslovima financijskog lizinga, faktoringa, otkupa potraživanja, mikrokreditiranja i kreditno-garantnih poslova propisano da vrhovna monetarna institucija oduzima odobrenje za rad pružatelju financijskih usluga koji ne počne s radom u roku od šest mjeseci od dana izdavanja. radna dozvola.

Na sjednici je, između ostalog, razmatran i usvojen izvještaj o poslovanju banaka u Crnoj Gori za prvi kvartal, kao i izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za prvi kvartal.

Tagovi: cbcg, inflacija, crna gora, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Blago porasla inflacija u Japanu
CIJENE
Blago porasla inflacija u Japanu
TOKYO - Japan je u lipnju zabilježio drugi uzastopni rast inflacije. Potrošačke cijene, bez cijena svježe hrane, u lipnju su na godišnjoj razini porasle za 2,6 posto, nakon rasta od 2,5 posto u svibnju.
Milanović: U proračunu je rupčaga
PREDSJEDNIK
Milanović: U proračunu je rupčaga
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović dao je izjavu za medije i komentirao povećanje plaća javnim dužnosnicima i predsjedničke izbore, piše N1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE