GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čačić: Zabrana rada nedjeljom je jako dobra

Čačić: Zabrana rada nedjeljom je jako dobra
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 12:44
Autor: SEEbiz / H
VARAŽDIN - Narodna stranka - Reformisti podržat će vladin prijedlog Zakona o trgovini kojim se regulira rad nedjeljom jer je jako dobar, rekao je u petak u Varaždinu predsjednik stranke i varaždinski župan Radimir Čačić.

Na pitanje kako će se neradne nedjelje, osim predviđenih 16 u godini, odraziti na hrvatsku ekonomiju Čačić je odgovorio da postoje precizne analize napravljene nakon što su zbog pandemije trgovački centri i trgovine općenito imali zabranu rada u jednom periodu, pa i nedjeljom.

"Postoje jasni pokazatelji što se dogodilo s poreznim prihodima, s poslovanjem, jasno je da se u velikoj mjeri cijela priča preraspodijelila na subotu i ponedjeljak", rekao je Čačić i dodao da Reformisti imaju jasan stav o pravu na rad.

Istaknuo je da se za male tvrtke, trgovačke obrte u kojima vlasnici sami rade, ne može postaviti pitanje eksploatacije bilo koga, odnosno poslodavaca u odnosu na svoje radnike.

"Mislim da tu ne postoji nijedan ozbiljan argument da se tim malim tvrtkama, trgovačkim obrtima ne dozvoli rad i nedjeljom ako ti vlasnici žele raditi", poručio je predsjednik Reformista.

Naveo je da postoje i drugi modeli, kao što je prigovor savjesti, napominjući da je nekoliko puta došlo do situacije kada je Ustavni sud osporio i ukinuo zakonska rješenja zbog prigovora savjesti, poput onog kod liječnika.

Čačić je ustvrdio da je predloženi zakon dobar, a predviđenih 16 radnih nedjelja koje tvrtke godišnje mogu odabrati za rad ocijenio je kao dobar mehanizam, posebno u ljetnoj sezoni, odnosno za posebne prilike tijekom godine kad za to postoji potreba, kao što su Božić i Uskrs.

Tagovi: Radimir Čačić, zabrana rada nedjeljom
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE