GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima

Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima
OBEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2022 / 13:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Davor Butković, rekao je u petak nakon sjednice vlade da dodatni porez na dobit nije kažnjavanje poduzetnika, te da će svaka kuna prikupljena tim porezom ići najpotrebitijima.

Vlada je sa sjednice u petak uputila u saborsku proceduru konačan prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit. Obveznici dodatnog poreza na dobit će prema vladinom prijedlogu, biti oni s povećanom dobiti neovisno o djelatnosti koju obavljaju. Plaćat će ga kompanije s prihodima u 2022. većim od 300 milijuna kuna, po stopi od 33 posto, no samo na dobit veću od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek.

Butković podsjeća da je Vlada u više navrata zbog problema koji su proizašli zbog korone, a kasnije i rata u Ukrajini, uvela mjere pomoći za građane i gospodarstvo. Mjere su bile vezane uz cijene struje, plina i toplinske energije.

Uvođenje poreza na ekstradobit Butković je nazvao solidarnim doprinosom svih koji su u tom razdoblju imali dobru dobit i koji su dobro poslovali.

"Oni će zato solidarno pomoći svim onima, socijalno najugroženijima, budući da ćemo sva sredstva koja uberemo od tog zakona preusmjeriti prema socijalno najpotrebitijima", rekao je ministar.

Dodao je kako su državne mjere pomoći građanstvu i gospodarstvu još na snazi, odnosno da vrijede do prvog kvartala iduće godine. Nakon toga, kaže Butković, vlada će pratiti situaciju i ponovno intervenirati, vjerojatno produljenjem mjera, a možda i dodatnim mjerama.

Prijedlog zakona o dodatnom porezu, kazao je Butković, usuglašen je na razini koalicije svih stranaka vladajuće većine, a očekuje da će u saboru dobiti potporu i drugih zastupnika koji ne čine vladajuću većinu.

Ne vjeruje da bi zakon mogao pasti na Ustavnom sudu.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić objasnio je promjene u prijedlogu zakona nakon javnog savjetovanja.

Naveo je da je je 38 raznih sudionika iznijelo 162 prijedloga u javnom savjetovanju. Primjerice, rekao je, dodan je stavak u kojem se izričito navodi da će svaka kuna i lipa biti izdvojena za pomoć najpotrebitijima.

"Ovo je jednokratna mjera postavljena na horizontalni način, a obuhvaćeni su svi vidovi gospodarstva", kazao je uz ostalo državni tajnik.

Smisao zakona je, naglasio je uz ostalo, da se oporezuje operativna dobit, a ne nekakva računovodstvena kategorija, te da će se za dodatno oporezivanje uzimati samo one godine koje su poduzetnici u plusu.

Na pitanje oporezuje li se kompletna dobit ili samo višak, pojasnio je da ako je dobit sada 120, a u baznom je bila 100 onda se ne oporezuje, dok je sve iznad toga predmet oporezivanja.

Tagovi: Oleg Butković, posebni porez, solidarni porez, Zdravko Zrinušić
PROČITAJ I OVO
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
PRIČUVE
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupna aktiva središnje banke je na kraju prosinca 2022. iznosila 246,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini ukupna aktiva HNB-a porasla je za 16,5 mlrd. kuna ili 7,2%, najviše od lipnja 2020.
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE