GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima

Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima
OBEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2022 / 13:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Davor Butković, rekao je u petak nakon sjednice vlade da dodatni porez na dobit nije kažnjavanje poduzetnika, te da će svaka kuna prikupljena tim porezom ići najpotrebitijima.

Vlada je sa sjednice u petak uputila u saborsku proceduru konačan prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit. Obveznici dodatnog poreza na dobit će prema vladinom prijedlogu, biti oni s povećanom dobiti neovisno o djelatnosti koju obavljaju. Plaćat će ga kompanije s prihodima u 2022. većim od 300 milijuna kuna, po stopi od 33 posto, no samo na dobit veću od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek.

Butković podsjeća da je Vlada u više navrata zbog problema koji su proizašli zbog korone, a kasnije i rata u Ukrajini, uvela mjere pomoći za građane i gospodarstvo. Mjere su bile vezane uz cijene struje, plina i toplinske energije.

Uvođenje poreza na ekstradobit Butković je nazvao solidarnim doprinosom svih koji su u tom razdoblju imali dobru dobit i koji su dobro poslovali.

"Oni će zato solidarno pomoći svim onima, socijalno najugroženijima, budući da ćemo sva sredstva koja uberemo od tog zakona preusmjeriti prema socijalno najpotrebitijima", rekao je ministar.

Dodao je kako su državne mjere pomoći građanstvu i gospodarstvu još na snazi, odnosno da vrijede do prvog kvartala iduće godine. Nakon toga, kaže Butković, vlada će pratiti situaciju i ponovno intervenirati, vjerojatno produljenjem mjera, a možda i dodatnim mjerama.

Prijedlog zakona o dodatnom porezu, kazao je Butković, usuglašen je na razini koalicije svih stranaka vladajuće većine, a očekuje da će u saboru dobiti potporu i drugih zastupnika koji ne čine vladajuću većinu.

Ne vjeruje da bi zakon mogao pasti na Ustavnom sudu.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić objasnio je promjene u prijedlogu zakona nakon javnog savjetovanja.

Naveo je da je je 38 raznih sudionika iznijelo 162 prijedloga u javnom savjetovanju. Primjerice, rekao je, dodan je stavak u kojem se izričito navodi da će svaka kuna i lipa biti izdvojena za pomoć najpotrebitijima.

"Ovo je jednokratna mjera postavljena na horizontalni način, a obuhvaćeni su svi vidovi gospodarstva", kazao je uz ostalo državni tajnik.

Smisao zakona je, naglasio je uz ostalo, da se oporezuje operativna dobit, a ne nekakva računovodstvena kategorija, te da će se za dodatno oporezivanje uzimati samo one godine koje su poduzetnici u plusu.

Na pitanje oporezuje li se kompletna dobit ili samo višak, pojasnio je da ako je dobit sada 120, a u baznom je bila 100 onda se ne oporezuje, dok je sve iznad toga predmet oporezivanja.

Tagovi: Oleg Butković, posebni porez, solidarni porez, Zdravko Zrinušić
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE