GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank upozorava da je u Njemačkoj recesija vrlo vjerojatna

Bundesbank upozorava da je u Njemačkoj recesija vrlo vjerojatna
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2022 / 14:47
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Recesija u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, sve je vjerojatnija, dok će inflacija nastaviti ubrzavati te bi mogla ove jeseni dosegnuti vrhunac - iznad 10 posto, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.

S industrijom uvelike oslonjenom na ruski plin, Njemačka je među najosjetljivijima europskim zemljama na bilo kakav prekid opskrbe tim energentom, a rastući troškovi plina već utječu na proizvodnju te se očekuje da će biti i gore.

„Pad gospodarske proizvodnje u zimskim mjesecima postao je mnogo vjerojatniji. Visoki stupanj neizvjesnosti oko opskrbe plinom ove zime te naglo povećanje cijena vjerojatno će teško opteretiti kućanstva i tvrtke”, stoji u izvješću njemačke središnje banke.

Ruska plinska kompanija Gazprom priopćila da će doprema ruskog plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 biti prekinuta na tri dana, od 31. kolovoza do 2. rujna, zbog „održavanja”.

Rusija ograničava izvoz plina kao odgovor na sankcije Zapada uvedene zbog rusko-ukrajinskog rata. Mnogi, ako ne i većina ekonomista sada smatraju da je recesija u toj zemlji neizbježna.

Visoke cijene i nestašica plina već prisiljavaju tu zemlju na smanjenje potrošnje, pri čemu sektori koji ovise o energentima, od proizvodnje metala do proizvodnje gnojiva, bilježe teške posljedice.

Troškovi energije će u međuvremenu nastaviti povećavati inflaciju, koja bi mogla dosegnuti vrhunac prije jeseni - nešto iznad 10 posto. Time bi stopa inflacije bila za pet puta viša od cilja Europske središnje banke (ECB) o održavanju rata cijena do 2 posto godišnje.

"Ukupno bi stopa inflacije u jesen mogla dosegnuti 10 posto. Rizik od povećanja inflacije je visok, posebno u slučaju potpunog prekida opskrbe plinom iz Rusije", priopćio je Bundesbank. To povećava rizik od brzog povećanja plaća, posebno s obzirom na rekordno nisku nezaposlenost, što bi moglo produljiti razdoblje visoke inflacije kroz spiralu rasta plaća i cijena, upozorio je Bundesbank.

ECB je podigao kamatne stope s rekordno niskih razina prošlog mjeseca kako bi se izborio s inflatornim pritiskom, no daljnja povećanja gotovo su sigurna jer se izgledi za rast cijena ne poboljšavaju.

Tagovi: Bundesbank, eurozona, recesija, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom
INICIJATIVE
Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom
BERLIN - Kad je u subotu započeo put njemačkog kancelara Olafa Scholza u Južnu Ameriku, domaća poslovna zajednica pozvala ga je da jačanje trgovinskih i investicijskih veza s kontinentom učini prioritetom.
Ifo: Digitalizacija će povećati produktivnost, ali treba vremena
PRODUKTIVNOST
Ifo: Digitalizacija će povećati produktivnost, ali treba vremena
BERLIN - Tehnički napredak postignut digitalizacijom u prvim godinama novog milenija doveo je do rasta produktivnosti u njemačkoj industriji s određenim vremenskim odmakom, napominje njemački Institut za ekonomska istraživanja Ifo.
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
POREZI
Primorac: Pripremamo porez na imovinu
ZAGREB - Ministar se u izlaganju osvrnuo i na trošarine na energente te naglasio da postoji prostor za daljnje smanjenje.
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
TRŽIŠTE RADA
Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u prošloj godini 6,8%
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti blago je porasla u prosincu 2022. na 6,8% u odnosu na 6,7% u studenom.
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
OCJENE
Habeck: Inflacija se hladi, ostaje izazov nedostatka radnika
BERLIN - Inflacija će se u Njemačkoj nastaviti hladiti i ove će godine pasti na šest posto, sa 7,9 posto prošle godine, rekao je u četvrtak u Bundestagu ministar gospodarstva Robert Habeck, dan nakon objave godišnjeg izvješća o gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE