GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank: ECB mora postaviti uvjete za pomoć zaduženim članicama eurozone

Bundesbank: ECB mora postaviti uvjete za pomoć zaduženim članicama eurozone
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2022 / 11:04
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) mora odrediti striktne uvjete za pomoć zaduženim članicama eurozone i ograničiti je na izvanredne situacije, poručio je guverner njemačkog Bundesbanka.

ECB je na lipanjskoj sjednici najavio da će zbog visoke inflacije podići kamatne stope u srpnju za četvrtinu postotnog boda. Dodali su i da bi ih mogli ponovo podići u rujnu, možda još i više.

Nakon njihove najave razlika u prinosima na referentne njemačke državne obveznice i na one visoko zaduženih članica eurozone na jugu Europe, poput Italije, dosegnula je najvišu razinu u više od dvije godine, signalizirajući veliku razliku u troškovima zaduživanja.

Kako bi smanjila tu razliku i ublažila rizik "fragmentacije" eurozone, banka je na izvanrednoj sjednici u lipnju najavila da bi mogla pomoći zaduženim članicama eurozone "fleksibilnom" kupnjom dužničkih papira i "novim instrumentom".

To znači da ECB planira podići troškove zaduživanja u eurozoni u cjelini i istodobno ih ograničiti za visoko zadužene članice.

Guverner njemačke središnje banke Joachim Nagel upozorio je u ponedjeljak da je "doslovno nemoguće" odrediti kolika bi točno trebala biti razlika u troškovima zaduživanja, naglasivši i rizik da bi se vlade mogle početi pretjerano oslanjati na ECB.

"Upozorio bih zato da se instrumenti monetarne politike ne koriste za ograničavanje troškova rizika jer je doslovno nemoguće pouzdano utvrditi je li veća razlika u prinosima (na državne obveznice) opravdana (gospodarskim) pokazateljima", rekao je Nagel.

U govoru na financijskom skupu u Frankfurtu njemački guverner skicirao je uvjete za potporu novom ECB-ovom programu.

ECB bi trebao pomoći samo u izvanrednim okolnostima, i uz striktne uvjete, smatra Nagel.

Pomoć ne bi smjela omesti nastojanja ECB-a da obuzda inflaciju niti bi trebala ublažiti pritisak na vlade da vode zdravu proračunsku politiku, poručio je njemački guverner.

"Izvanredne mjere monetarne politike ublažavanja fragmentacije mogu se opravdati samo u izvanrednim situacijama i uz striktne uvjete", rekao je.

I ECB je u prijedlogu novih mjera, prema tvrdnjama neimenovanih izvora, predvidio uvjete za zemlje čiji bi se troškovi smanjivali, poput poštivanja makroekonomskih preporuka Europske komisije, objavio je Reuters.

Kako bi istodobno vodila računa o kontroli inflacije, banka je uz kupnju obveznica navodno zamislila i paralelne dražbe na kojima bi komercijalne banke kod njih mogle polagati novac po povoljnijoj cijeni od službene kamate na depozite, izjavila su dva upućena izvora.

Time bi ECB de facto povukao iz opticaja novac kreiran novim programom kupnje obveznica,

Upravno vijeće ECB-a predstavit će novi program na sjednici krajem srpnja.

Tagovi: Bundesbank, eurozona, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE