GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bujas: PDV u turizmu treba dodatno smanjiti da bismo imali iduću sezonu

Bujas: PDV u turizmu treba dodatno smanjiti da bismo imali iduću sezonu
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 09:19
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - PDV u turizmu treba dodatno pasti da bismo uopće imali iduću sezonu, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, jutros u emisiji "U mreži Prvog" na Hrvatskom radiju o Vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu u epidemiji koronavirusa.

Bujas, koji je bio kritičan prema prvim verzijama mjera, kaže da mjere za očuvanje zaposlenosti imaju pozitivan efekt.

- Mi smo kao poduzetnici i obrtnici dobili, rekao bih, tri mjeseca prostora za na neki način pogledati što dalje. Dobili smo jedan predah. Nadam se da ćemo ga iskoristiti, rekao je Bujas.

Bujas je rekao da je od oko 550.000 zahtjeva za mjerama potvrđeno njih nešto manje od 90 posto. Mnoge su tvrtke blokirane, kaže, neke od njih zato što nisu platile komunalne naknadu, poput nekoliko hotela iz Dalmacije.

- To je sramota, javno prozivam sve te gradove, rekao je Bujas.

Savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić rekao je u istoj emisiji da je glavni cilj ovih mjera bio zadržati radna mjesta, da ljudi ne završe na zavodu za zapošljavanje ili na cesti. Međutim, nastavlja, treba već danas gledati što će biti sutra, kako iskoristiti neke prilike koje se u ovom trenutku nude jer je društvo, kako kaže, spremnije za provođenje neophodnih reformi.

- Mislim da će sada biti baš zrelo vrijeme da napravimo nekoliko koraka naprijed, rekao je Jurčić.

Komentirajući objavu imena tvrtki koje su dobile pomoć rekao je da sastav tvrtki nije iznenađujuć te da su kriteriji jasni. Svi smo u problemima, pa i najjače tvrtke, poručio je.

- Tu ne vidim ništa čudno, rekao je Jurčić.

Bujas je između ostalog rekao da traže ukidanje svih parafiskalnih nameta, da plaćanje PDV-a državi po naplati ostane kao trajna mjera, moratorij na kredite od 6 do 18 mjeseci od poslovanja do poslovanja, digitalizaciju, transparentnost...

- Mi sad imamo pravosuđe koje je neefikasno, mi tražimo da pravosuđe bude efikasno, da dođe do smanjivanja javne uprave i lokalne samouprave, a paralelno s time do smanjivanja poreza, nameta i ostalih davanja, prvenstveno misleći na PDV. Smatramo da i u turizmu u konačnici taj PDV treba dodatno pasti kako bismo uopće imali sljedeću sezonu, rekao je Bujas.

Jurčić je izrazio neslaganje s ukidanjem svih parafiskalnih nameta. Svaki, kaže, ima svoju svrhu i treba vidjeti što je opravdano, a što ne i što se može maknuti.

- Treba vidjeti ostvaruje li se ta svrha, koristi li se to plaćanje učinkovito ili ne, i ako se ne koristi, je li kriva struktura ili nelogičnost i neopravdanost tog davanja, rekao je Jurčić.

- Parafiskalni nameti su jedna ostavština socijalizma, to ne postoji nigdje u svijetu, rekao je Bujas, prenosi HRT.

Tagovi: Hrvoje Bujas, Glas poduzetnika, Marko Jurčić, PDV na turističke usluge, hrvatski turizam, parafiskalni nameti
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE