GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto međunarodne pričuve na kraju travnja 20,7 mlrd kuna

Bruto međunarodne pričuve na kraju travnja 20,7 mlrd kuna
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 08:59
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupna aktiva središnje banke, prema podacima HNB-a, krajem travnja iznosila je gotovo 182 mlrd. kuna.

Uz smanjenje za 3,9 mlrd. kuna (-2,1%) u odnosu na ožujak, ukupna aktiva središnje banke na godišnjoj je razini bila viša za 48,6 mlrd. kuna (+36,4%). Istovremeno, inozemna aktiva središnje banke, koja predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva, a u ukupnoj aktivi krajem travnja činila je udio od 87%, također je zabilježila mjesečni pad na 158,4 mlrd. kuna (-2%) te godišnji rast za 28,2%. Pri tome je najveći generator rasta na godišnjoj razini došao od komponenata Efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama te Oročeni depoziti u stranim bankama.

Bruto međunarodne pričuve izražene u eurima krajem travnja iznosile su 20,7 mlrd. eura što predstavlja smanjenje za 1,9% u odnosu na ožujak te povećanje za 29,6% na godišnjoj razini. Prema navodima iz središnje banke smanjenje pričuva uglavnom je bilo rezultat niže razine ugovorenih repo poslova i prodaje deviza bankama. U odnosu na kraj prethodne godine bruto međunarodne pričuve porasle su za 1,8 mlrd. eura ili 9,4%. Posljednji tjedni podaci središnje banke za 21. svibanj ukazuju na povratak međunarodnih pričuva na razinu ponovo iznad 21 mlrd. eura, na 21,012 mlrd. eura.

Kako inozemna aktiva predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva, promjenama su pridonijela i tečajna kretanja (kuna je u odnosu na euro na kraju travnja oslabila 0,1% u odnosu na ožujak dok je u odnosu na travanj 2020. oslabila 0,4%).

Dosljednost središnje banke u politici zadržavanja stabilnog tečaja ostaje neupitna te u slučaju pritisaka na kunu u bilo kojem smjeru možemo očekivati nove aktivnosti HNB-a na deviznom tržištu kroz prodaju/kupnju deviza što bi posljedično utjecalo i na kretanje međunarodnih pričuva.

Tagovi: Bruto međunarodne pričuve, Hrvatska narodna banka, devizne rezerve
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE