GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug pao na 40,1 milijardu eura

Bruto inozemni dug pao na 40,1 milijardu eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2020 / 09:21
Autor: RBA analize

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, krajem svibnja bruto inozemni dug iznosio je 40,1 mlrd. eura što je za 819,7 mil. eura (-2%) niže u odnosu na kraj 2019. godine.

Promatrajući prema komponentama, krajem svibnja bruto inozemni dug sektora opće države s udjelom od 15,6% u ukupnom ino dugu iznosio 13,3 mlrd. eura (+374 mil. eura u odnosu na kraj 2019.).

Bruto inozemni dug ostalih domaćih sektora koji se odnosi na dugove svih financijskih institucija osim monetarnih financijskih institucija, privatnih i javnih nefinancijskih društava, neprofitnih institucija koje služe kućanstvima te kućanstava, uključujući poslodavce i samozaposlene u svibnju je u odnosu na travanj blago smanjen (-0,9%), dok je i u odnosu na kraj 2019. i dalje na nižim razinama. S udjelom u ukupnom bruto inozemnom dugu od 40% bruto inozemni dug ostalih domaćih sektora bio je krajem svibnja na razini od 16 mlrd. eura (-652,5 mil. eura u odnosu na kraj 2019.). Bruto inozemni dug financijskog sektora tj. domaćih banaka koji je krajem svibnja iznosio 3,76 mlrd. eura spustio se u odnosu na kraj 2019. za 175,7 mil. eura. Pri tome je udio bruto inozemnog duga financijskog sektora u ukupnom bruto inozemnom dugu zadržan na 9,4%.

U ovoj godini uz negativan saldo na tekućem računu bilance plaćanja očekujemo i porast bruto inozemnog duga u nominalnom i relativnom izrazu. Pri tome ne isključujemo mogućnost smanjenja obveza privatnih nefinancijskih poduzeća po kratkoročnim trgovinskim kreditima zbog snažnog pada robnog uvoza.

S druge strane, visoke potrebe države za financiranjem djelomično će se namaknuti inozemnim zaduživanjem pa se, nakon dvije godine smanjenja, u ovoj godini očekuje rast inozemnih obveza države, posebno po dugoročnim vrijednosnim papirima. Već u lipnju ove godine izdano je 2 mlrd. eura euroobveznica. Uz to, snažan pad gospodarske aktivnosti utjecat će na porast udjela bruto inozemnog duga u bruto domaćem proizvodu koji bi mogao biti na razini oko 85%.

S druge strane, nastavak ekspanzivnih monetarnih politika vodećih središnjih banaka kroz niske će kamatne stope djelomično ublažiti rast troškova inozemnog zaduživanja i tako djelovati u pozitivnom smjeru.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, Hrvatska narodna banka, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE