GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug na kraju prvog kvartala 88,1% BDP-a

Bruto inozemni dug na kraju prvog kvartala 88,1% BDP-a
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2021 / 20:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a za ožujak bruto inozemni dug krajem prvog tromjesečja bio je u odnosu na veljaču viši za 1,7 mlrd. eura (+4,2%) dok je u odnosu na isto razdoblje lani zabilježen rast za 3,2 mlrd. eura (+7,8%).

U odnosu na kraj 2020. bruto inozemni dug porastao je 3,3 mlrd. eura odnosno 8,3% t eje krajem prvog tromjesečja dosegnuo 43,4 mlrd eura.

U relativnom izrazu, omjer bruto inozemnog duga u odnosu na BDP- poraslo je na 88,1% na kraju ožujka što je za 6,9pb više nego krajem 2020.

Rast bruto inozemnog duga u odnosu na kraj 2020. rezultat je povećanja duga svih domaćih sektora. Pri tome je najznačajniji porast zabilježen kod duga opće države za 1,9 mlrd eura kao rezultat izdanja 2 mlrd eura eurobveznica početkom ožujka na europskom tržištu kapitala kao i, prema navodima iz središnje banke, zbog zaduživanja putem SURE-a te kod IBRD-a, kao i transakcija na sekundarnom tržištu. Krajem ožujka inozemni dug opće države iznosio je 15,8 mlrd. eura.

Nadalje, rast duga središnje banke za 0,8 mlrd eura isključivo je rezultat porasta obujma repo poslova. Kreditne su institucije također povećale svoj dug za 386 mil. eura (+9,3%) koji je krajem ožujka iznosio 4,5 mlrd eura. Inozemni dug ostalih domaćih sektora, uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima porastao je za 0,3 mlrd. eura što se poglavito odnosi na privatna nefinancijska poduzeća čije je bruto inozemni dug krajem prvog tromjesečja bio na razini 9,8 mlrd eura (+1,6% u odnosu na kraj 2020.).

Na razini cijele 2021. očekivani gospodarski oporavak, na što upućuju i visokofrekventno pokazatelji za drugo tromjesečje, trebao bi doprinijeti i ponovnom smanjenju udjela bruto inozemnog duga u BDP-a, dok u apsolutnom izrazu očekujemo nastavak rasta bruto inozemnog duga upravo zbog ponovnog ubrzavanja gospodarske aktivnosti i novih zaduživanja na inozemnim tržištima, kako privatnog tako i javnog sektora.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, Hrvatska narodna banka, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Slabiji rast troškova rada po satu u EU u drugom tromjesečju
TROŠKOVI
Slabiji rast troškova rada po satu u EU u drugom tromjesečju
LUXEMBOURG - Troškovi rada po satu u EU porasli su u drugom tromjesečju znatno slabije nego na početku godine, odražavajući blaži rast plaća, a trend je pratila i Hrvatska, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata.
Oporba: Minimalna plaća nije dostatna za dostojan život
HRVATSKA NA ZAČELJU
Oporba: Minimalna plaća nije dostatna za dostojan život

ZAGREB - Saborska oporba ocijenila je u četvrtak da minimalna plaća od 3400 kuna nije dostatna za dostojan život te istaknula da treba ustrajati na njezinu rastu, s čim su se složili i iz redova vladajućih.

Aladrović: Imamo 50 tisuća osiguranika više nego lani
OTKRIĆA
Aladrović: Imamo 50 tisuća osiguranika više nego lani
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović pohvalio se u četvrtak u Hrvatskom saboru da je, unatoč svim izazovima, koncem kolovoza u Hrvatskoj bilo 50 i pol tisuća osiguranika više nego u istom razdoblju prošle godine.
Biden predlaže povećanje poreza za kompanije i bogate
POREZI
Biden predlaže povećanje poreza za kompanije i bogate
WASHINGTON – Ključni odbor Zastupničkog doma Kongresa SAD-a prihvatio je u srijedu prijedloge zakona o povećanju poreza za kompanije i bogate kako bi se pomoglo u financiranju proračunskog plana predsjednika Joea Bidena vrijednog 3.500 milijardi dolara.
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom industrijske proizvodnje u srpnju
PAD
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom industrijske proizvodnje u srpnju
LUXEMBOURG - Europska industrijska proizvodnja u srpnju se oporavila dok je Hrvatska bila među zemljama EU-a s najvećim padom proizvodnje u odnosu na prethodni mjesec, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE