GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug na kraju prvog kvartala 88,1% BDP-a

Bruto inozemni dug na kraju prvog kvartala 88,1% BDP-a
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2021 / 20:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima HNB-a za ožujak bruto inozemni dug krajem prvog tromjesečja bio je u odnosu na veljaču viši za 1,7 mlrd. eura (+4,2%) dok je u odnosu na isto razdoblje lani zabilježen rast za 3,2 mlrd. eura (+7,8%).

U odnosu na kraj 2020. bruto inozemni dug porastao je 3,3 mlrd. eura odnosno 8,3% t eje krajem prvog tromjesečja dosegnuo 43,4 mlrd eura.

U relativnom izrazu, omjer bruto inozemnog duga u odnosu na BDP- poraslo je na 88,1% na kraju ožujka što je za 6,9pb više nego krajem 2020.

Rast bruto inozemnog duga u odnosu na kraj 2020. rezultat je povećanja duga svih domaćih sektora. Pri tome je najznačajniji porast zabilježen kod duga opće države za 1,9 mlrd eura kao rezultat izdanja 2 mlrd eura eurobveznica početkom ožujka na europskom tržištu kapitala kao i, prema navodima iz središnje banke, zbog zaduživanja putem SURE-a te kod IBRD-a, kao i transakcija na sekundarnom tržištu. Krajem ožujka inozemni dug opće države iznosio je 15,8 mlrd. eura.

Nadalje, rast duga središnje banke za 0,8 mlrd eura isključivo je rezultat porasta obujma repo poslova. Kreditne su institucije također povećale svoj dug za 386 mil. eura (+9,3%) koji je krajem ožujka iznosio 4,5 mlrd eura. Inozemni dug ostalih domaćih sektora, uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima porastao je za 0,3 mlrd. eura što se poglavito odnosi na privatna nefinancijska poduzeća čije je bruto inozemni dug krajem prvog tromjesečja bio na razini 9,8 mlrd eura (+1,6% u odnosu na kraj 2020.).

Na razini cijele 2021. očekivani gospodarski oporavak, na što upućuju i visokofrekventno pokazatelji za drugo tromjesečje, trebao bi doprinijeti i ponovnom smanjenju udjela bruto inozemnog duga u BDP-a, dok u apsolutnom izrazu očekujemo nastavak rasta bruto inozemnog duga upravo zbog ponovnog ubrzavanja gospodarske aktivnosti i novih zaduživanja na inozemnim tržištima, kako privatnog tako i javnog sektora.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, Hrvatska narodna banka, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE