GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura

Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2022 / 09:34
Autor: RBA analize
ANALIZA - Snažan rast BDP-a tijekom 2021. rezultirao je izrazitim poboljšanjem relativnog pokazatelja bruto inozemne zaduženosti, koji je na kraju prosinca 2021. iznosio 78% BDP-a, što je za 1,9 postotnih bodova manje u usporedbi s krajem 2020.

Prema posljednjim podacima HNB-a, uz mjesečno povećanje za 482 mil. eura ili 1,1%, krajem siječnja stanje bruto inozemnog duga iznosilo je 45,1 mlrd. eura. U odnosu na siječanj 2021. bruto inozemni dug porastao je za 3,8 mlrd. eura ili 9,2%. Posljedica je to povećanja duga središnje banke čiji je bruto inozemni dug zbog rasta posebnih prava vučenja kod MMF-a i repo poslova porastao na godišnjoj osnovi za 2,8 mlrd. kuna te povećanja ino duga opće države za 878 mil. eura ili 5,9%.

S druge strane u usporedbi s krajem prosinca 2021. ostali domaći sektor (poduzeća), uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima smanjili su svoje bruto inozemne obveze za 420 mil. eura, a kreditne institucije za 345 mil. eura. Prema podacima iz središnje banke, stanje bruto inozemnog duga na kraju veljače 2022. iznosilo je 46,0 mlrd. eura, što je za 1,4 mlrd. eura više nego na kraju 2021. godine

Promatramo prema udjelima, i dalje najviši udio u ukupnom dugu čine inozemne bruto obveze opće države s 35,2% dok se udio bruto inozemnih obveza ostalih domaćih sektora (koji se odnosi na dugove svih financijskih institucija osim monetarnih financijskih institucija, privatnih i javnih nefinancijskih društava, neprofitnih institucija koje služe kućanstvima te kućanstava, uključujući poslodavce i samozaposlene) nastavio smanjivati te je krajem siječnja 2022. iznosio 26,3%. Od ukupnih bruto inozemnih obveza na privatni dug krajem siječnja odnosilo se 54,2% ili 24,4 mlrd. eura i on je bio 137 mil. ili 0,6% niži u odnosu na kraj 2021. S druge strane bruto inozemni dug javnog sektora s 23 mlrd. eura obveza prema inozemnim vjerovnicima bio je za 2,7 mlrd. eura viši u odnosu na kraj 2021. (+13,4%).

U ovoj godini, nastavak (skromnog) gospodarskog rasta pozitivno će utjecati na relativni pokazatelj bruto inozemnog zaduženja Republike Hrvatske, pa će se unatoč apsolutnom porastu stanja bruto inozemnog duga njegov udio u BDP-u nastaviti smanjivati.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Amerika je već ušla u recesiju
BDP U REALNOM VREMENU
Amerika je već ušla u recesiju
WASHINGTON - Mjerilo koje prati ekonomski rast ukazuje na povećanu vjerojatnost da je američka ekonomija već ušla u recesiju.
Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto
UBRZANJE
Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto
ZAGREB - Stopa inflacije u eurozoni porasla je u lipnju na 8,6 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo pratiti podatke, odražavajući skok cijena energije, ali i dvoznamenkasti rast cijena svježe hrane.
Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije
TREND
Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije
LONDON - Proizvodnja u industriji eurozone pala je u lipnju prvi puta od početka pandemije koronavirusa budući da su kupce zabrinule visoke cijene i pogoršani izgledi za gospodarstvo, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
LOŠE VIJESTI
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
BRUXELLES - Hrvatska će zbog brzog oporavka od posljedica koronakrize dobiti manje sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF) prema ažuriranom ključu za dodjelu bespovratnih sredstava državama članicama koji je Europska komisija objavila u četvrtak.
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
PAD
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja ove godine bile su za 2,3 posto veće nego u travnju, dok su na godišnjoj razini, prema svibnju lani, pale za 5,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE