GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug Hrvatske gotovo 46 milijardi eura

Bruto inozemni dug Hrvatske gotovo 46 milijardi eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2022 / 10:26
Autor: RBA analize
ANALIZA - Unatoč porastu bruto inozemne zaduženosti u apsolutnom izrazu, njegov udio u BDP-u nastavit će se smanjivati.

Statistika za ovu godinu dostupna je s podacima za veljaču. Prema podacima HNB-a, uz mjesečno povećanje za 910 mil. eura ili 2% krajem veljače stanje bruto inozemnog duga iznosilo je gotovo 46 mlrd. eura. U odnosu na veljaču 2021. bruto inozemni dug porastao je za 4,3 mlrd. eura ili 10,4%. Posljedica je to povećanja duga središnje banke čiji je bruto inozemni dug zbog rasta posebnih prava vučenja kod MMF-a i repo poslova porastao na godišnjoj osnovi za 3,5 mlrd. kuna te povećanja ino duga opće države za 786 mil. eura ili 5,2%.

U usporedbi s krajem prosinca 2021. bruto inozemni dug viši je za 1,4 mlrd. eura ili 3,1%. Pri tome su ostali domaći sektor (poduzeća), uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima smanjili svoje bruto inozemne obveze za 37,8 mil. eura dok su svi ostali sektori zabilježili rast bruto inozemne zaduženosti. Prema navodima iz središnje banke, povećanja duga središnje banke za 1,1 mlrd. eura u odnosu na kraj 2021. rezultat je smanjenja imovine poslovnih banka u okviru sustava TARGET2 kojim upravlja središnja banka.

Promatramo prema udjelima, i dalje najviši udio u ukupnom dugu čine inozemne bruto obveze opće države s 34,6% dok se udio bruto inozemnih obveza ostalih domaćih sektora (koji se odnosi na dugove svih financijskih institucija osim monetarnih financijskih institucija, privatnih i javnih nefinancijskih društava, neprofitnih institucija koje služe kućanstvima te kućanstava, uključujući poslodavce i samozaposlene) nastavio smanjivati te je krajem veljače 2022. iznosio 26,2%. Od ukupnih bruto inozemnih obveza na privatni dug krajem veljače odnosilo se 53,3% ili 24,5 mlrd. eura i on je bio 200 mil. ili 0,9% viši u odnosu na kraj 2021. S druge strane bruto inozemni dug javnog sektora s 21,5 mlrd. eura obveza prema inozemnim vjerovnicima bio je za 1,2 mlrd. eura viši u odnosu na kraj 2021. (+5,8%).

Prema posljednjim podacima iz središnje banke, stanje bruto inozemnog duga na kraju ožujka 2022. iznosilo je 45,2 mlrd. eura, što je za 0,6 mlrd. eura više negoli na kraju 2021. godine.

Tagovi: Bruto inozemni dug Hrvatske, inozemni dug, vanjski dug
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja porasla nakon dva mjeseca pada
RAST
Industrijska proizvodnja porasla nakon dva mjeseca pada
ZAGREB - U Hrvatskoj je u svibnju industrijska proizvodnja porasla 3,0 posto, nakon dva mjeseca pada, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva.
Marić: Porezni limit za uzdržavane članove će se povećati s 15 na 24 tisuće kuna
OLAKŠICE
Marić: Porezni limit za uzdržavane članove će se povećati s 15 na 24 tisuće kuna
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u četvrtak da će se porezni limit na dohodak za uzdržavane članove do kojeg može biti porezna olakšica, podići s postojećih 15 na 24 tisuće kuna.
Pad broja zaposlenih u industriji na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u svibnju ove godine manji je za 0,1 posto u odnosu na travanj te 0,9 posto u usporedbi sa svibnjem prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Nezaposlenost u Hrvatskoj u svibnju izjednačena s prosjekom u EU
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u Hrvatskoj u svibnju izjednačena s prosjekom u EU
LUXEMBOURG - Nezaposlenost u Europskoj uniji bila je stabilna u svibnju dok je u eurozoni blago smanjena, a u Hrvatskoj izjednačila se s prosjekom Unije, pokazalo je u četvrtak izvješće europskog statističkog ureda.
Lipanjska inflacija u Sloveniji skočila na 10,8 posto
RAST CIJENA
Lipanjska inflacija u Sloveniji skočila na 10,8 posto
LJUBLJANA - Rast cijena proizvoda i usluga u Sloveniji u zadnjih godinu dana dosegnuo je 10,8 posto, objavio je u četvrtak slovenski statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE