GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug Hrvatske gotovo 46 milijardi eura

Bruto inozemni dug Hrvatske gotovo 46 milijardi eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2022 / 10:26
Autor: RBA analize
ANALIZA - Unatoč porastu bruto inozemne zaduženosti u apsolutnom izrazu, njegov udio u BDP-u nastavit će se smanjivati.

Statistika za ovu godinu dostupna je s podacima za veljaču. Prema podacima HNB-a, uz mjesečno povećanje za 910 mil. eura ili 2% krajem veljače stanje bruto inozemnog duga iznosilo je gotovo 46 mlrd. eura. U odnosu na veljaču 2021. bruto inozemni dug porastao je za 4,3 mlrd. eura ili 10,4%. Posljedica je to povećanja duga središnje banke čiji je bruto inozemni dug zbog rasta posebnih prava vučenja kod MMF-a i repo poslova porastao na godišnjoj osnovi za 3,5 mlrd. kuna te povećanja ino duga opće države za 786 mil. eura ili 5,2%.

U usporedbi s krajem prosinca 2021. bruto inozemni dug viši je za 1,4 mlrd. eura ili 3,1%. Pri tome su ostali domaći sektor (poduzeća), uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima smanjili svoje bruto inozemne obveze za 37,8 mil. eura dok su svi ostali sektori zabilježili rast bruto inozemne zaduženosti. Prema navodima iz središnje banke, povećanja duga središnje banke za 1,1 mlrd. eura u odnosu na kraj 2021. rezultat je smanjenja imovine poslovnih banka u okviru sustava TARGET2 kojim upravlja središnja banka.

Promatramo prema udjelima, i dalje najviši udio u ukupnom dugu čine inozemne bruto obveze opće države s 34,6% dok se udio bruto inozemnih obveza ostalih domaćih sektora (koji se odnosi na dugove svih financijskih institucija osim monetarnih financijskih institucija, privatnih i javnih nefinancijskih društava, neprofitnih institucija koje služe kućanstvima te kućanstava, uključujući poslodavce i samozaposlene) nastavio smanjivati te je krajem veljače 2022. iznosio 26,2%. Od ukupnih bruto inozemnih obveza na privatni dug krajem veljače odnosilo se 53,3% ili 24,5 mlrd. eura i on je bio 200 mil. ili 0,9% viši u odnosu na kraj 2021. S druge strane bruto inozemni dug javnog sektora s 21,5 mlrd. eura obveza prema inozemnim vjerovnicima bio je za 1,2 mlrd. eura viši u odnosu na kraj 2021. (+5,8%).

Prema posljednjim podacima iz središnje banke, stanje bruto inozemnog duga na kraju ožujka 2022. iznosilo je 45,2 mlrd. eura, što je za 0,6 mlrd. eura više negoli na kraju 2021. godine.

Tagovi: Bruto inozemni dug Hrvatske, inozemni dug, vanjski dug
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE