GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura

Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2023 / 10:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.

U odnosu na isto razdoblje 2021. godine ostvareno je povećanje od 2,5 mlrd. eura ili 5,4%. U odnosu na kraj 2021. bruto inozemni dug veći je za 1,8 mlrd. eura ili 3,8%.

Promatrajući prema komponentama, krajem listopada bruto inozemni dug sektora opće države, s udjelom od 36,2% u ukupnom ino dugu, iznosio je 17,8 mlrd. eura (518 mil. eura ili 2,8% manje u odnosu na kraj 2021.). Bruto inozemni dug ostalih domaćih sektora (koji se odnosi na dugove svih financijskih institucija osim monetarnih financijskih institucija, privatnih i javnih nefinancijskih društava, neprofitnih institucija koje služe kućanstvima te kućanstava, uključujući poslodavce i samozaposlene) u listopadu je u odnosu na kraj 2021. bio viši za 311,1 mil. eura ili 2,6%. S udjelom u ukupnom bruto inozemnom dugu od 25,4%, bruto inozemni dug ostalih domaćih sektora krajem listopada bio je na razini od 12,4 mlrd. eura. Bruto inozemni dug financijskog sektora tj. domaćih banaka krajem listopada iznosio je 4,6 mlrd. eura, čime je u odnosu na kraj 2021. veći za 638 mil. eura odnosno 16,1%. Pri tome je udio bruto inozemnog duga kreditnih institucija u ukupnom bruto inozemnom dugu iznosio 9,4%.

Bruto inozemni dug javnog sektora iznosio je 23,2 mlrd. eura ili 47,4% ukupnog ino duga. S druge strane, privatni dug s 25,8 mlrd. eura obveza prema inozemnim vjerovnicima činio je 52,6% ukupnog bruto inozemnog duga.

Na kraju trećeg tromjesečja, porast nominalnog BDP-a spustio je relativni pokazatelj inozemne zaduženosti na razinu od 74,6% BDP-a. U odnosu na kraj 2021., pad je to od 6,4 postotnih bodova, dok je u odnosu na isto tromjesečje 2021. godine ostvareno smanjenje od 8,1 postotnog boda.
I u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju očekujemo nastavak smanjenja omjera bruto inozemnog duga u BDP-u. Iako će se ino dug u apsolutnom iznosu vjerojatno nastaviti povećavati zbog rasta obveza središnje banke i poslovnih banaka, spomenuto smanjenje omjera odražavat će nastavak rasta nominalnog BDP-a. Stoga na razini cijele 2022. u odnosu na kraj 2021. očekujemo smanjenje relativnog pokazatelja inozemne zaduženosti na razinu oko 70%.

U ovoj godini na ekonomske trendove i pokazatelje zaduženosti u Hrvatskoj odrazit će se i pogoršanje investicijske klime, zaoštravanje uvjeta financiranja na važnim emitivnim tržištima, razvoj energetske krize u Europi i ustrajnost inflatornih pritisaka.

Tagovi: inozemni dug Hrvatske, vanjski dug
PROČITAJ I OVO
MMF Ukrajini odobrio kredit od 15,6 milijardi dolara
KREDITI
MMF Ukrajini odobrio kredit od 15,6 milijardi dolara
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Ukrajini četverogodišnji zajam od 15,6 milijardi dolara (14,3 milijarde eura), objavljeno je danas.
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
CIJENE
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacije u Sloveniji u ožujku je iznosila 10,5 posto, što je 1,2 postotna boda više nego u veljači i najviše od kolovoza prošle godine. Inflaciji su najviše pridonijele poskupljenja hrane i struje. Na mjesečnoj su razini cijene ostale nepromijenjene nakon mjesečnog rasta cijena od 0,7 posto u veljači, objavio je Državni ured za statistiku.
Inflacija u eurozoni značajno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u eurozoni značajno usporila
FRANKFURT - Inflacija u eurozoni zamjetno je popustila u ožujku, kliznuvši na 6,9 posto, zahvaljujući jeftinijoj energiji, a Hrvatska se dvanaesti mjesec zaredom našla u skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
RAST
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
ANALIZA - Industrijska proizvoda u veljači nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta četvrti mjesec zaredom. Prema podacima koje je danas objavio DZS, u veljači, u odnosu na veljaču 2022., obujam industrijske proizvodnje manji je za 1,7%.
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
TREND
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
BERLIN - Promet njemačke maloprodaje se i dalje smanjuje unatoč padu stope inflacije, priopćio je u petak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE