GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug 40,8 milijardi eura

Bruto inozemni dug 40,8 milijardi eura
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2021 / 08:53
Autor: RBA analize
ANALIZA - Krajem listopada, prema posljednjim podacima HNB-a, bruto inozemni dug iznosio je 40,8 mlrd. eura, što u odnosu na kraj 2019. godine predstavlja tek blagi pad za 0,2%.

U specifičnoj godini u kojoj je zbog suzbijanja pandemije došlo da značajnog zastoja velikog dijela gospodarskih aktivnosti, zadržavanje inozemne zaduženosti na razinama s kraja 2019. rezultat je smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u takvim uvjetima zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja.

Smanjenje ino obveza bilježe i druge monetarne financijske institucije odnosno banke iako je to smanjenje, prema navodima iz središnje banke bilo je manje izraženo u usporedbi s istim razdobljem proteklih nekoliko godina, zbog znatno slabijeg priljeva deviza tijekom glavne turističke sezone. S druge strane, krajem listopada 2020. bruto inozemni dug sektora opće države s udjelom od 33,4% u ukupnom ino dugu iznosio je 13,6 mlrd. eura što je (+5,8% više u odnosu na kraj 2019.). Naime, iako je u srpnju otplatila 1,25 mlrd. dolara vrijednu obveznicu izdanu 2010. godine, još u lipnju država je na međunarodnom tržištu izdala nove obveznice u vrijednosti od 2,0 mlrd. eura koje su osim spomenute srpanjske otplate dospjele obveznice bile namijenjene i financiranju protukriznih mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije.

Očekujemo kako podaci za posljednja dva mjeseca 2020. neće donijeti značajnije promjene u kretanju inozemne zaduženosti te na razini cijele 2020., uslijed izrazito snažnog pada gospodarske aktivnosti i unatoč zadržavanju na približno istoj razini u apsolutnom iznosu u donosu na kraj 2019., očekujemo porast relativnog pokazatelja inozemne zaduženosti na 84,2% BDP-a.

U ovoj godini, očekivani gospodarski oporavak trebao bi doprinijeti i ponovnom smanjenju udjela bruto inozemnog duga u BDP-a, dok u apsolutnom izrazu očekujemo nastavak rasta bruto inozemnog duga upravo zbog ponovnog ubrzavanja gospodarske aktivnosti i novih zaduživanja na inozemnim tržištima, kako privatnog tako i javnog sektora. Pri tome očekujemo kako će Hrvatska, podržana i nastavkom ekspanzivnih monetarnih politika vodećih središnjih banaka, nastavati podmirivati svoje inozemne obveze uz povoljne uvjete financiranja.

Tagovi: Bruto inozemni dug, Hrvatska narodna banka, inozemni dug, vanjski dug
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE