GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj zaposlenih u siječnju porastao za 2,5 posto na godišnjoj razini

Broj zaposlenih u siječnju porastao za 2,5 posto na godišnjoj razini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2022 / 16:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u siječnju bilo nešto više od 1,55 milijuna zaposlenih, što je 1,3 posto manje nego u prethodnom mjesecu, ali 2,5 posto više nego u siječnju 2021., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

Podaci DZS-a pokazuju da je aktivnih stanovnika u Hrvatskoj u siječnju bilo nešto više od 1,68 milijuna ili 0,9 posto manje nego u prosincu, ali 0,2 posto više nego u siječnju lani.

Nezaposlenih je bilo gotovo 131 tisuća, što je na mjesečnoj razini rast od 4,2 posto, dok je u odnosu na siječanj 2021. njihov broj smanjen za 20,8 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti porasla je u siječnju sa 7,4 posto, koliko je iznosila mjesec dana prije, na 7,8 posto.

Većina ili 1,35 milijuna stanovnika bilo je u siječnju zaposleno u pravim osobama, što je 1,3 posto manje nego u prethodnom mjesecu i 2,5 posto više nego u siječnju prošle godine.

Zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u siječnju je bilo 187,7 tisuća, što je 1,3 posto manje nego u prosincu te 3,2 posto više nego u siječnju 2021. godine.

Zaposlenih osiguranika u poljoprivredi bilo je 18,7 tisuća, što je 0,1 posto više u odnosu na prosinac lani, ali je pad od 2,4 posto u odnosu na lanjski siječanj.

Prema podacima DZS-a, od 19 djelatnosti u siječnju ove godine u 11 je broj zaposlenih u odnosu na prosinac 2021. porastao, a po broju zaposlenih i dalje je na prvom mjestu prerađivačka industrija s 227,6 tisuća, što je na mjesečnoj razini 0,3 posto manje, a na godišnjoj više za 1,3 posto.

U trgovini je u siječnju radilo 206,5 tisuća ljudi, što je 0,7 posto manje nego u prosincu i 2,2 posto više nego u siječnju lani.

Na trećem po broju zaposlenih je sektor obrazovanja sa 122,5 tisuća, što je 0,1 posto više nego u mjesecu prije i 2,2 posto više nego u siječnju 2021. godine.

Slijedi javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje, gdje je u siječnju radilo 110,8 tisuća osoba ili četiri posto manje nego mjesec prije i 1,7 posto manje nego u siječnju lani.

U siječnju je u zdravstvu i socijalnoj skrbi bilo 105,7 tisuća zaposlenih, što je 6,1 posto manje nego u prosincu te 3,2 posto više nego u siječnju 2021. godine.

Građevinarstvo je u siječnju zapošljavalo 103,5 tisuće radnika ili 0,1 posto manje nego mjesecu prije te 4,3 posto više nego u siječnju lani, sektor prijevoza i skladištenja 73 tisuće osoba, što je na mjesečnoj razini rast od 1,2 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto, dok je u djelatnosti smještaja i pripreme i usluživanja hrane bilo 68,7 tisuća zaposlenih, ili 7,1 posto manje nego u prosincu te 10,2 posto više nego u siječnju lani.

Tagovi: zaposlenost, nezaposlenost, tržište rada, hrvatsko tržište rada, građevina, IT sektor
PROČITAJ I OVO
Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura
PRORAČUN
Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura
DUBROVNIK - Proračun grada Dubrovnika za 2023. godinu u iznosu od 87,2 milijuna eura izglasovan je u četvrtak većinom glasova na sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća.
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom
ODUSTAJANJE
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom

ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je u izjavi nakon sjednice Vlade da je iz izmjena Zakona o radu izbačen dio koji se odnosi na priziv savjesti.

Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
UPOZORENJE
Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
WASHINGTON - Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu u Washingtonu "superagresivne" mjere koje je poduzeo Joe Biden kako bi potaknuo američku industriju, te je upozorio da one riskiraju "fragmentaciju Zapada", navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka.
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE