GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj zaposlenih u industriji pao na mjesečnoj i godišnjoj razini

Broj zaposlenih u industriji pao na mjesečnoj i godišnjoj razini
LOŠ TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2020 / 09:53
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u srpnju ove godine manji je za 0,3 posto u odnosu na lipanj, dok je u odnosu na srpanj prošle godine smanjen za 3,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji tekstila, za 4,2 posto, proizvodnji strojeva i uređaja, za 2,1 posto, te u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 1,8 posto.

Najveći rast broja zaposlenih zabilježen je, pak, u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 2,3 posto, te u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 1,8 posto u srpnju u odnosu na lipanj.

Na godišnjoj razini statistika pokazuje da je najveći pad zabilježen u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 14,2 posto, te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 9,2 posto.

Znatniji se pad broja zaposlenih u srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine bilježi i u proizvodnji odjeće, za 8,7 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 8,6 posto, vađenju sirove nafte i prirodnog plina za sedam posto, proizvodnji pića šest posto itd.

Rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika, uz ostalo, registrira u proizvodnji tekstila, za 10,1 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 5,2 posto, proizvodnji papira i proizvoda od papira, za 2,7 posto itd.

Po podacima DZS-a, u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje broj zaposlenih u industriji je pao za tri posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do srpnja ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja je za 2,2 posto.

DZS je objavio i podatke o industrijskoj proizvodnji koja je u srpnju pala deveti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no njezin pad od 1,6 posto nešto je blaži nego mjesec dana prije, kada je skliznula 1,8 posto.

Tagovi: zaposlenost u industriji, proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda, Rafinerija Sisak, hrvatska industrija, industrija
PROČITAJ I OVO
Zatvaranje drugih država manji je problem od domaće karantene
LOCKDOWN
Zatvaranje drugih država manji je problem od domaće karantene
ZAGREB - Druga karantena “pomrsit” će planove europskih država o brzom oporavku i izlasku iz krize, piše u subotu Večernji list, navodeći da je Hrvatskoj zatvaranje drugih država manji problem od domaće karantene.
Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga
DUG
Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga
ZAGREB - Dan nakon što je predstavio rebalans za ovu i proračun za 2021. godinu, gost Dnevnika N1 bio je potpredsjednik Vlade i ministar finanacija Zdravko Marić.
Vujčić: Hrvatska može preživjeti još jedan lockdown
GUVERNER
Vujčić: Hrvatska može preživjeti još jedan lockdown
ZAGREB - "Možemo, sigurno možemo preživjeti čak i da dođe do punog lockdowna. Međutim, mora se imati na umu da je to vrlo skupo, kao što se pokazalo i ovaj put."
Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
LOŠ TREND
Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu potrošnja u maloprodaji pala 7,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već sedmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.
Njemačka vlada ublažila procjenu ekonomskog pada u 2020.
BOLJE PROGNOZE
Njemačka vlada ublažila procjenu ekonomskog pada u 2020.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ove će se godine smanjiti 5,5 posto, nakon čega bi iduće godine trebalo porasti za 4,4 posto, objavilo je u petak njemačko ministarstvo gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE