GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste

Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u SAD-u ponovo je porastao u prošlom tjednu, sugerirajući da snažan rast broja novozaraženih i restrikcije u poslovanju potkopavaju oporavak tržišta rada.

U prošlom je tjednu 778 tisuća američkih građana podnijelo zahtjev za isplatom naknade za nezaposlenost, što je 30 tisuća više nego u tjednu ranije, pokazuju sezonski prilagođeni podaci ministarstva rada, objavljeni u srijedu.

Njihov je broj ipak daleko manji nego krajem ožujka, na vrhuncu prvog vala pandemije, kada je u tjedan dana čak 6,867 milijuna građana zatražilo isplatu naknada. Oko 80 posto privremeno otpuštenih u ožujku i travnju ponovo je zaposleno, navodi Reuters.
Poboljšanje na tržištu rada, koje se prelilo na šire gospodarstvo kroz robusnu potrošnju kućanstava, poduprle su izdašne mjere vlade za ublažavanje posljedice krize, ukupne vrijednosti veće od 3.000 milijardi dolara.

Od ukupno 22,2 milijuna radnih mjesta izgubljenih u ožujku i travnju dosad je, ipak, nadoknađen tek 12,1 milijun, podsjeća Reuters.

Najveće svjetsko gospodarstvo pogođeno je novim valom koronavirusne zaraze, uz više od 100 tisuća novozaraženih dnevno od početka studenoga. Ukupno je koronavirusom u SAD-u zaraženo više od 12 miijuna ljudi.


Više od 257 tisuća građana umrlo je od covida-19 a snažno raste i broj hospitaliziranih, prisilivši vlasti na opetovano uvođenje mjera ograničenja u gospodarstvu i društvenom životu.

Odvojeno je u srijedu ministarstvo trgovine u drugoj procjeni o BDP-u potvrdilo da je američko gospodarstvo u trećem kvartalu na godišnjoj razini poraslo za 33,1 posto, nakon pada za 31,4 posto u drugom kvartalu, najsnažnijeg od 1947. godine kada je vlada počela voditi evidenciju.

Tagovi: nezaposlenost u SAD-u, američka ekonomija, koronavirus u SAD-u, koronakriza
PROČITAJ I OVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
JAVNI RADOVI
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u četvrtak je mjere aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu dopunio novom podmjerom "Javni rad - otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na područjima Sisačko-moslavačke županije".
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
JAVNI DUG
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
FRANKFURT - Javni dug iskazan udjelom u BDP-u dodatno je porastao u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020., odražavajući kontinuirano velike potrebe zemalja za financiranjem i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
ZAHTJEVI
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
BERLIN - Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE