GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj nezaposlenih prešao 154.500

Broj nezaposlenih prešao 154.500
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2020 / 15:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dnevno stanje broja nezaposlenih na HZZ-u pokazuje kontinuirani netipičan dnevni rast od 18. ožujka, u prosjeku 1.200 svakoga dana.

Do 16. travnja njihov je broj porastao za 19.675, do razine od 154.567. Pritom je zabilježeno 26.270 ulazaka na evidenciju nezaposlenih izravno iz radnoga odnosa te 5.078 izlazaka iz evidencije radi zapošljavanja.

Gledano prema djelatnostima, najviše je ulazaka izravno iz radnoga odnosa bilo, očekivano, iz djelatnosti smještaja i ugostiteljstva (7.069, 27% od ukupnoga, prosječno dnevno 321), koju slijede najveći gospodarski sektori – trgovina (3.984, 15% od ukupnoga, 182 prosječno dnevno) i prerađivačka industrija (3.711, 14% od ukupnoga, 168 prosječno dnevno). Znatno je skromnije zapošljavanje na temelju radnoga odnosa u istom razdoblju bilo najviše u gotovo istim djelatnostima – najviše u djelatnosti prerađivačke industrije (830), građevinarstvu (683), trgovini te smještaju i ugostiteljstvu (476). 

Iako ne raspolažemo dnevnim podacima za isto razdoblje prošle godine, na osnovi mjesečnih kretanja u cijelome ožujku i cijelome travnju ugrubo se može uočiti velika razlika između uobičajenih kretanja u ovo doba godine i izvanrednih koji se događaju ove godine. Naime, u cijelome je ožujku prošle godine u evidenciju nezaposlenih izravno iz radnoga odnosa ušlo 8.567 osoba, a u cijelome travnju 8.136 osoba. Istodobno je zaposleno s evidencije u cijelome ožujku 16.911 osoba, a u cijelome travnju 21.070 osoba.

Isto tako, krajem travnja prošle godine bilo je 131.090 nezaposlenih, što je bilo 14.711 manje u odnosu na ožujak. Posljednji dnevni podatak od 16. travnja ove godine pokazuje rast broja nezaposlenih u odnosu na kraj ožujka ove godine za 11.106. Ako se nastavi rast prosječnim dnevnim ritmom posljednjih pet dana (kada je ritam ublažen u odnosu na prethodne tjedne te je u prosjeku dnevni rast iznosio 710), krajem travnja će na evidenciji biti više od 160 tisuća nezaposlenih, što će biti gotovo 19 tisuća više nego krajem ožujka.

Stopa nezaposlenosti u tom bi se kontekstu u travnju približila razini od 10%. Ipak, očekujemo ublažavanje trenda rasta dnevnoga broja nezaposlenih u preostalim danima travnja, stoga i nešto manju razliku povećanja u odnosu na ožujak, koja će ipak donijeti prvi godišnji rast broja nezaposlenih nakon 72 mjeseca pada.

Tagovi: nezaposlenost, turizam, hrvatski turizam, ugostiteljstvo, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Nizozemska će tražiti jamstva na pregovorima o planu gospodarskog oporavka
JAMSTVA
Nizozemska će tražiti jamstva na pregovorima o planu gospodarskog oporavka
DEN HAAG - Nizozemska će tražiti jamstva o proračunskim reformama kada bude pregovarala s Europskom unijom o planu gospodarskog oporavka od koronavirusa sljedeći tjedan u Bruxellesu, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte u petak.
Bruto devizne rezerve na kraju juna 14 milijardi evra
REZERVE
Bruto devizne rezerve na kraju juna 14 milijardi evra
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju juna iznosile 14 milijardi evra, a neto 11,8 milijardi evra, saopštila je centralna banka.
Ulazak u ERM II: Plenković otkrio srednji tečaj za euro
UVOĐENJE EURA
Ulazak u ERM II: Plenković otkrio srednji tečaj za euro
ZAGREB - Premijer je napomenuo da je odlučeno da središnji tečaj kune za euro bude 7,53450 kuna.
Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji djelomično stabilizirana u svibnju
OPORAVAK
Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji djelomično stabilizirana u svibnju
PARIZ - Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji, drugom i trećem gospodarstvu Europske unije, u svibnju se djelomično stabilizirala nakon oštrog pada povezanog s koronakrizom, pokazali su u petak najnoviji podaci statističkih ureda.
Nezaposlenost na godišnjoj razini skočila 34,3 posto
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost na godišnjoj razini skočila 34,3 posto

ZAGREB - Krajem lipnja na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bila je evidentirana 150.651 nezaposlena osoba, što je 4,7 posto manje nego krajem svibnja, ali i 34,3 posto više nego koncem lanjskog lipnja, pokazuju u petak objavljeni podaci HZZ-a.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE