GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić: Srbija više nije društvo jeftine radne snage

Brnabić: Srbija više nije društvo jeftine radne snage
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2017 / 15:40
Autor: SEEbiz / Tanjug
VALJEVO - Od ekonomije zasnovane na investicijama moramo zakoračiti u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Dodala je da Srbija više nije društvo jeftine radne snage.

"Ekonomija zasovana na inovacijama je ekonomija u kojoj se ne takmičimo po jeftinoj radnoj snazi, subvencijama... nego po tome koliko se oslanjamo na sopstvene resurse", rekla je Branbić na konferenciji "Korak u nauku" koja se po 16. put održava u istrazivačkoj stanici Petnica.

Ona je dodala da nije sigurna da će se taj cilj ostvariti u mandatu ove vlade, ali da ova vlada ima obavezu da to započne kako bi ga sledeća žavršila.

"Ako mi ovo danas ne započnemo onda smo izgubili voz, izgubili smo priključak i nijedna sledeća vlada to neće uspeti da uradi zato što će već biti kasno", naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da je Vlada Srbije tu da podrži mlade, talentovane ljude poput mladih u Petnici kako bi se Srbija što brže modernizovala.

Obrazovanje je, dodaje, prioritet Vlade Srbije jer je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost.

Vlada kroz Fond za mlade talente ulaže u talentovane srednjoškolce i studente, rekla je ona i podsetila da je od 2008. godine stipendirano 23.000 učenika i studenata sa 5,6 milijardi dinara.

Na konferenciji "Korak u nauku" predstavljeni su rezultati istraživačkih projekata 140 polaznika letnjih programa istraživačke stanice Petnica.

Direktor Petnice Vigor Majić podsetio je da je Petnica osnovana pre 35 godina i da je počela sa radom u staroj seoskoj školi, bez učila i naučnih instrumenata.

On je dodao da su prezentovani projekti produkt ideja mladih srednjoškolaca.

"Započeti posao doveli ste do kraja. To je važna i velika stvar", naglasio je Majić.

Tagovi: Ana Brnabić, srpska ekonomija, jeftina radna snaga
PROČITAJ I OVO
Nastavljen negativni trend industrijske proizvodnje
OČEKIVANO
Nastavljen negativni trend industrijske proizvodnje
ANALIZA - Trend negativnih godišnjih stopa rasta obujma industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od studenog prošle godine nastavljen je i u kolovozu, iako sporijom dinamikom.
Lagarde predlaže uvođenje vjerodostojne ciljane inflacije
INFLACIJA
Lagarde predlaže uvođenje vjerodostojne ciljane inflacije
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) pojačala je stratešku analizu monetarnih operacija, izjavila je u srijedu predsjednica Christine Lagarde, predloživši uvođenje "vjerodostojne" ciljane inflacije koju će razumjeti i građani.
Neočekivano snažan pad prometa u trgovini na malo u kolovozu
OŠTAR PAD
Neočekivano snažan pad prometa u trgovini na malo u kolovozu
ANALIZA - Nakon negativnih kretanja prometa trgovine na malo u srpnju, prema posljednjim podacima DZS-a tijekom kolovoza pad maloprodaje ubrzan je na mjesečnoj i na godišnjoj razini.
EK: Hrvatskoj zamjerke zbog korupcije, pohvala za brži rad sudova
IZVJEŠĆE
EK: Hrvatskoj zamjerke zbog korupcije, pohvala za brži rad sudova
BRUXELLES - Borba protiv korupcije u Hrvatskoj nedostatna je i u zakonima i u praksi, posebno na lokalnoj razini, proizlazi iz izvješća Europska komisije o vladavini prava u EU, ali se hrvatskom pravosudnom sustavu priznaje napredak u smanjenju broja zaostalih predmeta.
Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto
OŠTAR PAD
Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto
ZAGREB - Promet u industriji u srpnju je na mjesečnoj razini porastao za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini, nakon izrazitog pada u travnju i svibnju i nešto blažeg u lipnju, u srpnju ponovo snažnije pao, za 10,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE