GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić: Nemačka ključni partner i veliki izazov zbog odliva mozgova

Brnabić: Nemačka ključni partner i veliki izazov zbog odliva mozgova
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2019 / 18:07
Autor: SEEbiz / Tanjug
BERLIN - Nemačka je ključni ekonomski partner Srbije i zemlja od koje mnogo učimo, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da je Nemačka istovremeno i veliki izazov za Srbiju zbog odliva radne snage u tu zemlju.

Premijerka je na panelu pod nazivom "Svet u previranju - Zajedno smo jači", kojim je otvoren Privredni forumu u Berlinu, a koji organizuje "Zidojče Cajtung", izrazila uverenje da će Nemačka još dugo ostati ekonomski lider u Evropi, navodeći da je ona naš ključni ekonomski partner i da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 60.000 radnika, kao i da su mnogi glavni investitori u Srbiji upravo iz Nemačke.

''Nemačke kompanije i poslodavci su glavni partneri u reformama Srbiji, a mi moramo da uradimo više da odliv mozgova preokrenemo u cirkulisanje mozgova, kao i da što više naših građana vratimo u zemlju'', rekla je premijerka, koja je drugu godinu zaredom bila gost Privrednog foruma u Berlinu, a dobila je poziv da učestvuje i sledeće godine.

Brnabić je kazala da se Srbija i ostale zemlje Balkana suočavaju sa brojnim lokalnim i globalnim izazovima, pri čemu je kao lokalne izazove navela regionalnu povezanost, stabilnost, i percepciju regiona koja je, kako je ocenila, dugo bila problematična.

''Drugi veliki izazov za nas je odliv mozgova i Srbija mora da se bori da ne izgubi ključne potencijale za njen razvoj'', rekla je Brnabić koja je i prošle godine učestvovala na Privrednom forumu u Berlinu.

Dodala je da Srbija mnogo može da nauči od Nemačke i kao primer navela uvođenje dualnog obrazovanja zasnovanog na nemačkom modelu u srpsko školstvo.

''Sada idemo korak dalje i digitalizujemo taj sistem'', kazala je Brnabić.

Kao globalne izazove za Srbiju i ostale zemlje na Balkanu označila je klimatske promene, migracije, terorizam i ekstremizam, populizam , digitalizaciju i četvrtu industrijsku revoluciju.

Govoreći o digitalizaciji Brnabić je istakla da je to jedina šansa da Srbiju uhvati korak za razvijenim zemljama.

Kako je rekla, u poslednjih godinu dana urađeno je mnogo u toj oblasti, pre svega u obrazovanju, navodeći da je informatika osnovne škole i da se od petog razreda uči programiranje.

''Za dve godine imaćemo decu koja završavaju osnovnu školu sa znanjem četiri programska jezika'', rekla je premijerka.

Naglasila je da je cilj Srbije da ima ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama i dodala da je država uložila milione evra u razvoj nauke, startapova,haj-tek tehnologija, kao da je osnovan Fond za nauku.

Brnabić je ocenila da vlada ima ključnu ulogu u određenju smernica za razvoj i transformaciju ekonomije i dodala je da je potrebno što više podstaći samozapošljavanje, razvoj preduzetništva i stvaranje malih kompanija.

Mihael Sen iz kompanije ''Simens'' istakao je da ekonomija zahteva stabilnost i da ta kompanija, koja ima dve fabrike u Srbiji, želi da pomogne Srbiji u transformaciji njene ekonomije.

On je ukazao da će pitanje energetike promeniti svet i da će u budućnosti na energiji graditi i zasnivati ekonomski i socijalni sistemi.

''Postoje nove, ekološki prihvatljivije tehnologije, poput vodonične. Kompanije, političari, regulator i društvo moramo da ih dovedemo do ''industrijske zrelosti''. Jeru svetu raste potražnja za energijom'', naveo je Zen.

Na panelu su učestvovali i Diter Kemp iz Saveza nemačkih privrednika i Andelika Renkhof Muke iz kompanije "Varem".

"Mali šengen" jedina šansa za brži rast i razvoj

Stabilniji i predvidljiviji Balkan, na kom postoji slobodno kretanje ljudi, roba, kapitala i usluga, jedina je šansa da postanemo mnogo konkurentniji i da se razvijamo i rastemo mnogo brže nego do sada i zato je potrebna apsolutna podrška za inicijativu "malog šengena", poručila je ona.

Tagovi: Ana Brnabić, Vlada Srbije, Nemačka
PROČITAJ I OVO
Pandemija smanjila globalni dohodak od rada za 3.700 mlrd dolara
POSLJEDICE
Pandemija smanjila globalni dohodak od rada za 3.700 mlrd dolara
ŽENEVA - Pandemija je u 2020. godini smanjila broj radnih sati u svijetu za 8,8 posto, a dohodak od rada za 3.700 milijardi dolara, izvijestila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada (ILO).
Xi Jinping poziva na veću ulogu G20 u globalnom ekonomskom upravljanju
POZIV
Xi Jinping poziva na veću ulogu G20 u globalnom ekonomskom upravljanju
PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u ponedjeljak svijet da ojača makroekonomsku koordinaciju i osnaži ulogu skupine G20 u globalnom ekonomskom upravljanju, ocijenivši da je oporavak od pandemije koronavirusa "prilično nesiguran".
Poslovna klima u Njemačkoj osjetno pogoršana na početku godine
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj osjetno pogoršana na početku godine
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj osjetno se pogoršala u siječnju pod utjecajem novih strogih ograničenja kojima vlada pokušava suzbiti drugi val epidemije koronavirusa, pokazalo je u ponedjeljak izvješće instituta Ifo.
Počinje 51. WEF u Davosu: Glavne teme virus nejednakosti i kineski oporavak
WEF
Počinje 51. WEF u Davosu: Glavne teme virus nejednakosti i kineski oporavak
DAVOS - Svjetski gospodarski forum počinje u ponedjeljak virtualno govorom kineskog predsjednika Xi Jingpinga, čelnika zemlje koja je barem na ekonomskom planu, zatvorila stranicu koronavirusa i obnovila rast.
Kina preskočila SAD i postala najveća primateljica direktnih stranih investicija
PROMJENE
Kina preskočila SAD i postala najveća primateljica direktnih stranih investicija
PEKING - Kina je prošle godine preskočila SAD i postala najveća primateljica direktnih stranih investicija (FDI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE