GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanski ministar financija najavio povećanje poreza

Britanski ministar financija najavio povećanje poreza
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2022 / 14:31
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski ministar financija Jeremy Hunt najavio je veliko povećanje poreza s obzirom na izazovnu gospodarsku situaciju u Velikoj Britaniji.

"Bojim se da ćemo svi morati plaćati veće poreze", rekao je u današnjem intervjuu za Sky News.

Nagovijestio je da će se porezi najviše povećati za najbogatije.

“Moramo se suočiti s neugodnom istinom da bi inflacija ostala (visoka) kada bi se svima povećavale plaće u skladu s inflacijom. Tada se inflacija ne bi smanjila”, rekao je, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Ministar financija u četvrtak će predstaviti plan proračuna koji javnost s nestrpljenjem iščekuje. Prema medijskim napisima, proračunu nedostaje oko 40 milijardi funti (46 milijardi eura), što Hunt planira pokriti povećanjem poreza i štednjom.

Velikoj Britaniji stručnjaci predviđaju dugotrajnu recesiju. Inflacija je porasla preko deset posto. Istodobno, britanska konzervativna vlada mora ponovno zadobiti povjerenje financijskih tržišta, koja su bila uzdrmana radikalnim i nefinanciranim planiranim rezovima poreza prethodne premijerke Liz Truss.

“Izlaz iz ove situacije je smanjenje inflacije što je brže moguće, jer je ona srce vaših briga, vašeg bijesa, vaših frustracija, jer vaše plaće ne dosežu ono što bi trebale”, rekao je Hunt Britancima.

"Ako želimo ljudima uliti povjerenje u budućnost, moramo biti iskreni prema sadašnjosti", uvjeren je.

Istaknuo je da će njegov financijski plan smanjiti inflaciju, staviti pod kontrolu visoke cijene energije i otvoriti put zdravom gospodarskom rastu. No za to su potrebne uštede u javnom sektoru, dodao je i pritom uvjerio da plan ne donosi "samo loše vijesti".

U rujnu je plan tadašnjeg ministra financija Kwasija Kwartenga iz konzervativne vlade Liz Truss, koji je uključivao velika smanjenja poreza, izazvao šok na financijskim tržištima i pad funte. Događaj je prvo smijenio Kwartenga, kojeg je naslijedio Hunt, koji je odmah objavio da vlada odustaje od planova, a zatim i premijera. Konzervativci su 25. listopada povjerili vodstvo vlade Rishiju Sunaku.

Tagovi: Jeremy Hunt, povećanje poreza, porezi, Rishi Sunak
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE