GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanski javni dug prvi put iznad 2.000 milijardi funti

Britanski javni dug prvi put iznad 2.000 milijardi funti
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2020 / 11:00
Autor: SEEbiz / Reuters
LONDON - Javni dug Velike Britanije porastao je iznad dva bilijuna funti prvi put u povijesti u svjetlu pojačanog zaduživanja kao odgovor na pandemiju covida-19.

"Koronakriza stavila je javne financije pod veliki pritisak, jer je s jedne strane jako pogodila naše gospodarstvo, a država je poduzela mjere kako bi sačuvala radna mjesta i podržala tvrtke i kućanstva", rekao je britanski financijski ured. Ministar Rishi Sunak.

"Bez ove podrške bilo bi puno gore", dodao je.

Britanski BDP potonuo je 20,4 posto u četvrtom tromjesečju u drugom tromjesečju ove godine, što je najviše otkad se počeo bilježiti 1955. i najveći među glavnim europskim gospodarstvima, izvijestio je prije nekoliko dana ONS. Nakon pada od 2,2% u prvom tromjesečju, Velika Britanija je tehnički u recesiji, prvi put od 2009. godine.

Poticaji javnih financija za oporavak gospodarstva i sprečavanje naglog pada napretka negativno utječu na javne financije i zaduženost države. Samo u srpnju posudila je gotovo 27 milijardi funti.

Na kraju prvog tromjesečja ove godine, osim Velike Britanije, Njemačka (otprilike 2.100 milijardi) i Francuska i Italija (oko 2.400 milijardi eura) imale su javni dug veći od 2.000 milijardi eura.

U pogledu udjela u BDP-u, britanski javni dug iznosi oko 85 posto, što je znatno manje od talijanskih 138 posto, a nešto viši od francuskih 100 posto. U međuvremenu, Njemačka ima javni dug od samo oko 60 posto BDP-a.

Tagovi: britanski javni dug, javni dug, Velika Britanija, recesija, britanska ekonomija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo porast će iduće godine gotovo upola slabije no što se očekivalo, prognozirala je Svjetska banka, istaknuvši visoku inflaciju koja je pritisnula realne plaće i vanjsku potražnju u ključnim trgovinskim partnerima, poput Njemačke.
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
CIJENE
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
ZAGREB - Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone ponovo su ubrzale u kolovozu, uz podršku kontinuranog snažnog rasta cijena energije, dok je u Hrvatskoj njihov rast naglo usporio, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE