GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska vlada potrošila 4,4 milijarda funti na planiranje Brexita

Britanska vlada potrošila 4,4 milijarda funti na planiranje Brexita
TROŠAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2020 / 09:19
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanska vlada potrošila je barem 4,4 milijarda funti poreznih obveznika na pripreme za napuštanje Europske unije, objavio je u petak revizorski ured, u prvim detaljnim prognozama troškova Brexita.

Državni ured za reviziju (NAO) rekao je u izvješću da je novac u najvećoj mjeri potrošen na troškove službenika, izgradnju nove infrastrukture te plaćanje vanjskih savjetodavnih usluga.

Za osoblje je potrošeno 1,9 milijardi funti, za nove sustave i infrastrukturu 1,5 milijardi, a za vanjska savjetovanja 288 milijuna.

Na vrhuncu procesa Brexita, kada je izgledalo da bi Britanija mogla izaći iz EU-a bez dogovora prošlog listopada, na Brexitu je radilo ne manje 22.000 vladinih dužnosnika.

“Ovo izvješće prvi puta donosi jasnu sliku o tome koliko je vlada potrošila i na što je potrošen novac”, rekao je šef NAO-a, Gareth Davies.

Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja, u najvećem geopolitičkom prevratu zadnjih desetljeća kojim je okrenula leđa 47-godišnjem članstvu u EU-u.

Zbog toga se među ostalim morala provesti obuka carinskih službenika, te zaposliti više ljudi za pregovore o trgovinskim sporazumima.

Više od pola novca potrošila su ministarstvo za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja, ministarstvo unutarnjih poslova te Carinska i porezna uprava.

NAO je naglasio da se radi o najnižoj procjeni, te da bi troškovi mogli biti i puno viši.

Dogovoreno prijelazno razdoblje između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva traje do kraja ove godine do kada se pravila EU-a primjenjuju i dalje kako bi omogućila Londonu i Bruxellesu da pokušaju doći do dogovora o budućim odnosima nakon Brexita.

Tagovi: britanska vlada, Brexit, Boris Johnson
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE