GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska središnja banka razmišlja o negativnim kamatnim stopama

Britanska središnja banka razmišlja o negativnim kamatnim stopama
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2020 / 19:20
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanska središnja banka izvijestila je u četvrtak da razmatra mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa u slučaju pogoršanja problema u gospodarstvu zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, očekivanog skoka nezaposlenosti i mogućih novih šokova vezanih uz brexit.

BoE je nakon današnje sjednice izvijestio da je devet članova odbora za monetarnu politiku (MPC) jednoglasno odlučilo potvrditi važeće kamatne stope na 0,1 posto i aktualni program kupnji obveznica u vrijednosti 745 milijardi funta.

Takva odluka u skladu je s očekivanjima ekonomista iz Reutersove ankete.

Ujedno su ocijenili da je oporavak šestog najvećeg gospodarstva brži nego što su bili procijenili još prošlog mjeseca.

Oporavak gospodarstva vjerojatno će se nastaviti i razina aktivnosti u trećem kvartalu bit će sedam posto slabija u usporedbi s krajem 2019. godine, a ne devet posto slabija, kao što je BoE predviđao u kolovozu.

"Odbor će nastaviti pomno pratiti situaciju i spreman je na odgovarajući način prilagoditi monetarnu politiku u skladu sa svojim mandatom. Usto će razmotriti niz poteza koje bi mogao poduzeti kako bi postigao svoje ciljeve”, izvijestili su iz središnje banke.

Najavili su također da će u četvrtom kvartalu "započeti strukturirani angažman na operativnim uvjetima" za negativne kamatne stope, signalizirajući da će razmotriti kako spustiti kamatne stope ispod nule, vodeći računa o tome da ne naštete zajmodavnim aktivnostima banaka i oporavku gospodarstva.

Britansko je gospodarstvo u drugom tromjesečju potonulo 20 posto na kvartalnoj razini, najviše u skupini sedam najvećih gospodarstava (G7).

Poput ostalih središnjih banaka u svijetu, i BoE razmišlja o tome kako najbolje iskoristiti ograničeni manevarski prostor.

Guverner Andrew Bailey i neke njegove kolege u ranijim su istupima isticali da razmatraju loše i dobre strane uvođenja negativnih kamatnih stopa, čime bi slijedili primjer drugih središnjih banaka, poput Europske središnje banke (ECB) i japanske Bank of Japan (BOJ).

Mnogi analitičari očekuju da će BoE na sjednici u studenome povećati vrijednost programa kupnji obveznica, podsjeća Reuters.

Najnovije odluke središnje banke snažno su pritisnule tečaj britanske valute koja je prema dolaru oslabila oko 0,5 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 1,29 dolara.

Tagovi: Britanska središnja banka, Bank of England, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE