GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska središnja banka razmišlja o negativnim kamatnim stopama

Britanska središnja banka razmišlja o negativnim kamatnim stopama
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2020 / 19:20
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanska središnja banka izvijestila je u četvrtak da razmatra mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa u slučaju pogoršanja problema u gospodarstvu zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, očekivanog skoka nezaposlenosti i mogućih novih šokova vezanih uz brexit.

BoE je nakon današnje sjednice izvijestio da je devet članova odbora za monetarnu politiku (MPC) jednoglasno odlučilo potvrditi važeće kamatne stope na 0,1 posto i aktualni program kupnji obveznica u vrijednosti 745 milijardi funta.

Takva odluka u skladu je s očekivanjima ekonomista iz Reutersove ankete.

Ujedno su ocijenili da je oporavak šestog najvećeg gospodarstva brži nego što su bili procijenili još prošlog mjeseca.

Oporavak gospodarstva vjerojatno će se nastaviti i razina aktivnosti u trećem kvartalu bit će sedam posto slabija u usporedbi s krajem 2019. godine, a ne devet posto slabija, kao što je BoE predviđao u kolovozu.

"Odbor će nastaviti pomno pratiti situaciju i spreman je na odgovarajući način prilagoditi monetarnu politiku u skladu sa svojim mandatom. Usto će razmotriti niz poteza koje bi mogao poduzeti kako bi postigao svoje ciljeve”, izvijestili su iz središnje banke.

Najavili su također da će u četvrtom kvartalu "započeti strukturirani angažman na operativnim uvjetima" za negativne kamatne stope, signalizirajući da će razmotriti kako spustiti kamatne stope ispod nule, vodeći računa o tome da ne naštete zajmodavnim aktivnostima banaka i oporavku gospodarstva.

Britansko je gospodarstvo u drugom tromjesečju potonulo 20 posto na kvartalnoj razini, najviše u skupini sedam najvećih gospodarstava (G7).

Poput ostalih središnjih banaka u svijetu, i BoE razmišlja o tome kako najbolje iskoristiti ograničeni manevarski prostor.

Guverner Andrew Bailey i neke njegove kolege u ranijim su istupima isticali da razmatraju loše i dobre strane uvođenja negativnih kamatnih stopa, čime bi slijedili primjer drugih središnjih banaka, poput Europske središnje banke (ECB) i japanske Bank of Japan (BOJ).

Mnogi analitičari očekuju da će BoE na sjednici u studenome povećati vrijednost programa kupnji obveznica, podsjeća Reuters.

Najnovije odluke središnje banke snažno su pritisnule tečaj britanske valute koja je prema dolaru oslabila oko 0,5 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 1,29 dolara.

Tagovi: Britanska središnja banka, Bank of England, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE