GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska ekonomija usporila u trećem kvartalu

Britanska ekonomija usporila u trećem kvartalu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2021 / 15:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Aktivnosti u britanskom gospodarstvu u trećem su tromjesečju usporile, pritisnute poremećajima u lancima nabave, manjkom radnika i novim valom zaraze covidom 19, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda ONS-a.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u razdoblju od srpnja do rujna za 1,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je u uvjetima ublažavanja koronavirusnih ograničenja bio uvećan za 5,5 posto, objavio je statistički ured.

Britansko je gospodarstvo tako u ljetnom tromjesečju poraslo najslabije od zatvaranja gospodarstva na početku godine, koje je rezultiralo padom aktivnosti u prvom tromjesečju od 1,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazuju podaci ONS-a.

Realni BDP bio je u trećem tromjesečju još uvijek manji za 2,1 posto u usporedbi s krajem 2019., prije izbijanja pandemije covida 19.

Proljetni uzlet gospodarstva nakon zatvaranja početkom godine oslabio je tako ovog ljeta zbog rasta broja zaraženih, problema u globalnim nabavnim lancima i nestašici radnika na određenim poslovima nakon Brexita, uključujući vozače kamiona.

U rujnu je prema najnovijim procjenama BDP porastao za 0,6 posto, objavio je ONS, prepolovivši istodobno procjenu rasta u kolovozu, na 0,2 posto. U srpnju aktivnosti su pale 0,2 posto, nešto snažnije što su pokazivale prve procjene.

Ubrzanje aktivnosti u rujnu statističari pripisuju sektoru usluga koji je bilježio 0,7-postotni rast u odnosu na kolovoz, poduprt ponajprije snažnijom aktivnosti u sektoru zdravstvenih usluga.

"Iako se mjesečna gospodarska aktivnost u trećem tromjesečju oporavila, nakon pada u srpnju, vjerojatno je posrijedi odraz vremenski ograničenog poticaja koji su joj pružila ublažena koronaograničenja", izjavio je Suren Thiru, glavni ekonomist u Britanskoj gospodarskoj komori.

Tagovi: britanska ekonomija, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo porast će iduće godine gotovo upola slabije no što se očekivalo, prognozirala je Svjetska banka, istaknuvši visoku inflaciju koja je pritisnula realne plaće i vanjsku potražnju u ključnim trgovinskim partnerima, poput Njemačke.
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
CIJENE
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
ZAGREB - Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone ponovo su ubrzale u kolovozu, uz podršku kontinuranog snažnog rasta cijena energije, dok je u Hrvatskoj njihov rast naglo usporio, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE