GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britaniji prijeti najgora kriza unazad nekoliko stoljeća

Britaniji prijeti najgora kriza unazad nekoliko stoljeća
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2020 / 15:51
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Moguće je da će Veliku Britanija snaći najgora ekonomska kriza unazad nekoliko stoljeća, nakon što su zbog pandemije koronavirusa gospodarske aktivnosti gotovo zamrle, upozorio je u četvrtak jedan od stratega središnje nacionalne banke - Bank of England (BoE).

Jan Vlieghe, član odbora BoE za utvrđivanje kamatnih stopa upozorio je da na "temelju ranih pokazatelja i iskustva ostalih zemalja koje su se nešto ranije od Ujedinjene Kraljevine našle na udaru krize uzrokovane pandemijom, čini se da se suočavamo s gospodarskim padom koji je brži i dublji od ičega što smo vidjeli u posljednjem stoljeću, a moguće je i više stoljeća".

"Pandemija covida-19 i mjere izolacije su proizvele dramatičan šok u kanalu ponude, jer ljudi ne rade, ali i u kanalu potražnje, jer su zbog karantene poremećeni uobičajeni obrasci potrošnje", rekao je Vlieghe.

Također pojašnjava da je na djelu "veliki asimetrični" šok jer su neki sektori pogođeni puno gore od drugih te dodaje da indeks PMI pokazuje da se, primjerice, sektor financijskih usluga puno bolje nosi s krizom od proizvodnje ili tekstilne industrije.

Ministarstvo financija i gospodarstva je priopćilo da će se vlada u samo sljedeća tri mjeseca morati zadužiti za 180 milijardi funta (223 milijarde američkih dolara) kako bi platila do sada neviđene mjere koje je poduzela u cilju sprečavanja kolapsa gospodarstva.

Jan Vlieghe, međutim, ima i dobru vijest i tvrdi da bi se gospodarstvo moglo oporaviti i vratiti na razinu prije koronakrize nakon što pandemija završi.

"No, za to će trebati vremena", kazao je Vlieghe.

"Gospodarski potencijal trenutno je nemilosrdno napadnut, ali kada pandemiji jednom dođe kraj, u načelu bi se ekonomija trebala oporaviti i vratiti na prijašnju putanju", pojasnio je i dodao da se očekuje polagani oporavak, a ne scenarij prema kojem nakon naglog, strelovitog pada slijedi nagli oporavak.

Skupina ekonomista upozorava na pad BDP-a od 13 posto u sadašnjem kvartalu, najvećem nakon Drugog svjetskog rata.

Što se ostalih zemalja tiče, Economist Intelligence Unit (EIU) govori o 10-postotnom padu talijanske i francuske ekonomije u drugom kvartalu, ali se tako mračna prognoza odnosi i na inače vrlo robusno njemačko gospodarstvo.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) predviđa niz scenarija ove krize izazvane pandemijom koronavirusa – od "optimističnog" pada globalne trgovine od 13 posto, što je na razini krize iz 2008. godine pa do posve pesimističnog pada od 32 posto koji priziva Veliku krizu iz 1930-ih godina. Prema optimističnom scenariju WTO-a, ovogodišnji pad globalnog BDP-a bio bi 2,5 posto, dok bi u najgorem scenariju taj pad bio čak 8,8 posto.

Tagovi: britanska ekonomija, Jan Vlieghe, Bank of England, Velika Britanija, koronavirus u Velikoj Britaniji, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE