GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanija i Kanada potpisale trgovinski sporazum za razdoblje nakon Brexita

Britanija i Kanada potpisale trgovinski sporazum za razdoblje nakon Brexita
SPORAZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2020 / 17:26
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanija i Kanada potpisale su u subotu trgovinski sporazum na temelju kojega će nakon brexita nastaviti razmjenu roba i usluga vrijednu 27 milijardi dolara i najavile da će dodatno produbiti veze u razgovorima o novom bilateralnom sporazumu tijekom iduće godine.

Britanija pregovara o nekoliko prijelaznih bilateralnih sporazuma koji bi trebali stupiti na snagu kada krajem godine završi prijelazno razdoblje razdruživanja s Europskom unijom, a u mnogima se naprosto prenosi uvjeti koje je Unija već dogovorila.

Ured britanske vlade za međunarodnu trgovinu je rekao da je "načelni dogovor" da se produlji i prenese trgovinski sporazum EU-a i Kanade otvorio put za pregovore o novom bilateralnom sporazumu koji bi mogao pokrivati područja poput digitalne trgovine, zaštite okoliša i jačanja položaja žena u ekonomiji.

"Današnji sporazum osigurava nastavak trgovinske razmjene vrijedne 20 milijardi funti i tisuće radnih mjesta", rekla je ministrica trgovine Liz Truss.

"Očekujemo postizanje novog ambicioznijeg sporazuma iduće godine koji će za cilj imati stvaranje još više mogućnosti za tvrtke i poboljšanja života ljudi u cijeloj zemlji".

Britanski premijer Boris Johnson nastoji stvoriti "globalnu Britaniju" koja će samostalno potpisivati i dogovarati bolje sporazume nego EU. Kritičari primijećuju da su za sada ti sporazumi velikim dijelom isti.

Britanska vlada kaže da je u dvije godine dogovorila trgovinske sporazume s 53 zemlje, koji pokrivaju britansku bilateralnu trgovinu u ukupnoj vrijednosti od 164 milijardi funti.

Truss je rekla da će sporazum s Kanadom spriječiti uvođenje carina na automobile, govedinu i ribu u procijenjenoj vrijednosti od 42 milijardi funti .

Sporazum o nastavku trgovine između Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade prije službenog potpisivanja će još proći konačne pravne provjere.

Tagovi: trgovinski sporazum, Velika britanija, Kanada, Boris Johnson
PROČITAJ I OVO
EK odobrio talijanski plan oporavka
ZELENO SVJETLO
EK odobrio talijanski plan oporavka
BRUXELLES - Italija je dobila zeleno svjetlo Europske komisije za svoj plan oporavka koji bi trebao potaknuti rast gospodarstva oslabljenog pandemijom koronavirusa, rekao je u utorak premijer Mario Draghi.
Kupovna moć rasla jedan posto, no Hrvatska je i dalje druga najsiromašnija članica EU
PORAZNO
Kupovna moć rasla jedan posto, no Hrvatska je i dalje druga najsiromašnija članica EU
ZAGREB - Hrvatska se 2020. spustila na 64 posto vrijednosti prosječnog BDP-a EU po glavi stanovnika u odnosu na 65 posto u 2019., te je time zacementirala status druge najsiromašnije članice EU u društvu s Grčkom, odmah iza Bugarske.
Goldman Sachs ima dvije važne prognoze oko europskog ekonomskog oporavka
ANALITIČARI
Goldman Sachs ima dvije važne prognoze oko europskog ekonomskog oporavka
LONDON - Analitičari Goldman Sachsa iznijeli su svoja predviđanja za očekivani oporavak u eurozoni, ističući da vjeruju da će Europska središnja banka ukinuti svoje neviđene mjere poticaja, a također sugerirajući da se na mjere štednje više neće moći pouzdati.
Peking ima više milijardera od New Yorka
USPOREDBE
Peking ima više milijardera od New Yorka
NEW YORK - New York je prvi put u sedam godina izgubio titulu svjetske prijestolnice milijardera.
MMF: Realni rast BDP-a Srbije u 2021. šest odsto
PROCENE
MMF: Realni rast BDP-a Srbije u 2021. šest odsto

BEOGRAD - MMF je, na osnovu dubinskih analiza u okviru redovnih konsultacija po članu IV Statuta MMF, ocenio da se Srbija dobro izborila sa pandemijom kovid 19.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE