GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brexit je povećao britansku potrošnju hrane za sedam milijardi eura

Brexit je povećao britansku potrošnju hrane za sedam milijardi eura
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2022 / 17:54
Autor: SEEbiz / STA
LONDON - izlaska Velike Britanije iz EU-a, potrošači su u dvije godine do kraja 2021. potrošili ukupno gotovo šest milijardi funti (6,9 milijardi eura) više za hranu, pokazalo je istraživanje Sveučilišta London School of Economics. Kako javlja francuska novinska agencija AFP, među najviše pogođenima su bili siromašniji stanovnici.

Prema nalazima istraživanja, britanska su kućanstva zbog Brexita imala u prosjeku 210 funti (244,70 eura) veće troškove hrane krajem 2021. nego početkom 2020. godine.

Cijene hrane počele su rasti već krajem 2019., kada su tvrtke očekivani teret većih troškova počele gotovo u potpunosti prebacivati na potrošače. Cijene proizvoda tako su u dvije godine porasle za šest posto, a poskupljenja najviše pogađaju siromašniju populaciju jer ljudi s niskim primanjima veći dio svoje plaće troše na hranu, upozoravaju autori studije.

Roba iz Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita ponovno je podvrgnuta inspekcijama i dodatnoj birokraciji pri uvozu iz EU, upozorio je profesor sa Sveučilišta u Bristolu i koautor studije Richard Davies.

Povrh svega toga, Ujedinjeno Kraljevstvo je ove godine zahvatila ozbiljna kriza troškova života, s inflacijom koja je dosegnula najviše razine u desetljećima. U međuvremenu, činjenica da plaće ne prate trenutne uvjete pokrenula je val štrajkova diljem zemlje. "Stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu porasla je iznad 11 posto u 2022., najviše u 40 godina", podsjetio je Davies.

Cijene hrane također su dodatno potaknute višim troškovima energije do kojih je doveo rat u Ukrajini.

Ujedinjeno Kraljevstvo se povuklo s jedinstvenog europskog tržišta početkom 2021. nakon što su građani glasali za izlazak iz EU-a na referendumu 2016. godine.

Britanske vlasti tada su s predstavnicima EU sklopile sporazum o trgovini i suradnji nakon Brexita, kojim je inače zadržana uglavnom bescarinska trgovina s preostalih 27 članica EU. Unatoč tome, tvrtke su se i dalje suočavale sa značajnim povećanjem troškova, povećanom birokratijom i kašnjenjima na granicama, izvijestio je AFP.

Tagovi: Brexit, hrana, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE