GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brazilska ekonomija vratila se na razinu prije korone

Brazilska ekonomija vratila se na razinu prije korone
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
BRAZILIJA - Brazilsko gospodarstvo, najveće u Latinskoj Americi, teško pogođeno pandemijom covida-19, vratilo se na razinu prije krize.

Prema statističkom uredu, opseg bruto domaćeg proizvoda (BDP) povećao se u prvom tromjesečju za 1,2 posto, dok je rast potaknula poljoprivreda. BDP se lani smanjio za rekordnih 4,1 posto.

Aktivnost u poljoprivredi, prema brazilskom statističkom uredu, rezimiranom od francuske novinske agencije AFP, povećala se za 5,7 posto. U međuvremenu su industrija i usluge porasle za 0,7%, odnosno 0,4%.

"Unatoč drugom valu pandemije covida-19, BDP se povećao u prvom tromjesečju jer je u gospodarstvu bilo manje ograničenja za suzbijanje pandemije nego prošle godine", objasnila je Rebeca Palis iz statističkog ureda.

Rast BDP-a usporio se u prvom tromjesečju. Nakon što je gospodarstvo smanjilo za 9,2 posto u drugom tromjesečju prošle godine, ojačalo je za 7,8 posto u trećem, a rast od 3,2 posto u posljednjem tromjesečju.

Iako se ekonomska situacija popravlja, stopa nezaposlenosti u prvom je tromjesečju iznosila rekordnih 14,7 posto, a posao je tražilo 14,8 milijuna radno aktivnih Brazilaca.

Ekonomisti su očekivali rast BDP-a od 0,7 posto u prvom tromjesečju.

"Rezultat je puno veći od očekivanog. U prvom tromjesečju nije bilo fiskalnih poticaja protiv pandemije, a neki su analitičari tvrdili da će BDP naglo pasti", rekla je ekonomistica Margarida Gutierrez sa Saveznog sveučilišta u Rio de Janeiru (UFRJ).

Kako je dodala, prognoza rasta od 3,5% u cijeloj 2021. godini mogla bi se povećati na oko pet posto. "Ako se cijepljenje izvrši brzo, rast bi mogao biti i veći", dodala je Margaida Gutierrez.

Brazilsku kampanju cijepljenja protiv covid-19 obilježio je nedostatak cjepiva i kašnjenja u isporuci. Do sada je oko 10,5 posto od 212 milijuna ljudi u zemlji potpuno cijepljeno, što je premalo za usporavanje virusa.

Broj smrtnih slučajeva nedavno se smanjio, sa tjednog prosjeka od više od 3000 smrtnih slučajeva dnevno u travnju na oko 1800. Međutim, epidemiolozi upozoravaju da sve veće zaraze i popunjenost bolnica sugeriraju da dolazi novi val.

Tagovi: Brazil, brazilska ekonomija, koronavirus u Brazilu
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE