GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blaži pad ekonomije eurozone u svibnju

Blaži pad ekonomije eurozone u svibnju
UBLAŽAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2020 / 13:29
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Pad gospodarstva eurozone usporio je u svibnju zahvaljujući ublažavanju mjera kojima vlade nastoje zaustaviti širenje pandemije koronavirusa, izvijestila je u četvrtak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni poskočio je u svibnju za 16,9 bodova u odnosu na travanj, na 30,5 bodova, najvišu razinu od veljače, procijenila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Njegova je vrijednost i dalje ispod 50 bodova, što znači da signalizira pad aktivnosti, ali znatno blaži nego u travnju.

"Poslovne aktivnosti u eurozoni ponovo su se urušile u svibnju ali podaci iz istraživanja bar su donijeli umirujuće naznake da je pad u travnju vjerojatno dotaknuo dno", konstatirao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

BDP eurozone vjerojatno će se u drugom tromjesečju smanjiti do sada neviđenih oko 10 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem ali rast indeksa signalizira da bi pad pred ljeto trebao usporiti zahvaljujući ukidanju mjera ograničenja, dodaje Williamson.

Poslovni čelnici ponovo su najčešće kao razlog pada aktivnosti navodili pandemiju koronavirusa. Kompanije su obustavile dijelove poslovanja koji ne proizvode osnovne proizvode, lanci opskrbe poremećeni su a potražnja za brojnim dobrima i uslugama znatno smanjena.

Pad aktivnosti u industriji i u uslužnom sektoru bio je ipak blaži nego u travnju budući da je manje kompanija izvijestilo o nižoj razini aktivnosti a više njih o oporavku poslovanja.

Kompanije su ponovo bilježile pad novih narudžbi, ali najblaži u tri mjeseca, što također signalizira da je pad možda dotaknuo dno, napominju u Markitu.

Očekivanja poslovnih čelnika za predstojećih 12 mjeseci poboljšana su drugi mjesec zaredom, iako je pesimista i dalje više nego ooptimista.

„Iako se očekuje daljnje ublažavanje mjera ograničenja u nadolazećim mjesecima, neke će mjere obuzdavanja virusa vjerojatno ostati na snazi dok se ne nađe učinkoviti lijek ili cjepivo“, rekao je Williamson.

Dodatni je razlog za zabrinutost što će potražnja vjerojatno ostati izrazito slaba kroz dulje vremensko razdoblje, napominje.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE